İran İslami Şura Meclisinin bugünkü oturumunda ABD’nin bölgedeki maceracı ve terörist eylemlerine karşı kanun teklifinin bütünü onaylandı.

Kanun teklifine 240 milletvekili olumlu, bir milletvekili de çekimser oy verdi.

Teklifin onaylanması ile madde madde görüşülmesine geçilecek.

Teklif çerçevesinde, Dışişleri, Savunma bakanları ile Devrim Muhafızları, Kudüs Güçleri ve Ordu, Milli Güvenlik Konseyi koordinasyonunda 6 ay zarfında ABD tehditleri karşısında genel stratejik plan düzenleyip Meclise sunmaları öngörülüyor.

İran Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu sözcüsü Seyyid Hüseyin Negevi Komisyonunun raporunu Meclise sunarak, “Teklifte Kapsamlı Ortak Eylem Planının (KOEP ) çerçevesi korunmaktadır ve KOEP’e aykırı bir öneri teklifte yer almamaktadır’’ dedi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Seyyid Abbas Irakçi, hükümeti temsilen yaptığı açıklamada teklifin güçlü bir teklif olduğunu belirterek, “Bizim ABD’ye karşı araçlarımız sadece KOEP çerçevesinde değildir ve İran, ABD ile mücadelede bir çok imkana sahipti.

Irakçi, Dışişleri Bakanlığının teklifi onayladığını söyledi.

Irakçi Teklifin ABD düşmanlıklarına karşı oluştuğunu belirterek, teklifin ABD kongresinde İran aleyhine onaylanan kanundan daha güçlü olduğunu belirtti.

Teklifin sadece ABD ve vatandaşları için ambargolar uygulamadığını, İran silahlı kuvvetleri ve bakanlıklarını ve ambargo uygulanan vatandaşlarına destekleri de kapsadığını söyledi.

Irakçi, “Daha önce İslami Şura Meclisi tarafından KOEP’in çiğnenmesi durumunda hükümetin uygun karşılık vermesini onaylayan kanun mevcuttur ve o kanun çerçevesinde de KOEP’in açık olarak çiğnenmesi durumunda nükleer programın yeniden canlanması yönünde hareket edilmesi öngörülmektedir’’ dedi.

Teklif 9 bölüm ve 27 maddeden oluşuyor.

 

CEVAP VER