Zirai ilaçlama ve yangın söndürme amacıyla Türkiye’ye getirilen bir Fieldmaster NAC-6 uçağının parçaları Türk Hava Kurumu Türkkuşu Tesislerine ait hurdalık alanda görüntülendi.

1998 yılında iç savaş halindeki Yugoslavya’dan getirilen ve tasarım hakları da dâhil yüzlerce imalat kalıbı, parça ve binlerce tasarım çizimi Türk Hava Kurumu tarafından satın alınan İngiliz Norman Aeroplane Company’e ait zirai ilaçlama ve yangın söndürme uçağı Fieldmaster NAC-6’lar THK Türkkuşu tesislerinde kurulan atölyelere yerleştirilmişti. Sonrasında batmış bir firmanın uçağını alarak THK’nın zarara uğratıldığı gerekçesiyle birçok iftiralar atıldı, davalar açıldı. Açılan davalar 2004 yılında beraatla sonuçlandı ancak proje bir türlü hayata geçirilemedi.

O dönemden kalan ve halen Türkkuşu hurdalık alanında bulunan Fransa’nın Alpes Maritimes kentindeki France Aviation havacılık şirketine ait (Conseil General Des Alpes Maritimes) iki koltuklu tandem uçağın gövdesi de yeniden dönüşüme gönderileceği günleri bekliyor.

Kuyruğu ve kanatları bulunmayan SDIS06 tescilli uçak gövdesinin kokpitindeki tüm aviyonikler sökülmüş. Tamamen çürümeye terkedilen uçağın içi örümcek ağlarıyla kaplanmış durumda. (Haberola-Necdet Gürsoy)

Hurdaya ayrılan NAC-6 Fieldmaster uçak haberi ses getirdi

1 YORUM

  1. […] “Fieldmaster NAC-6 geri dönüşüme gönderileceği günleri bekliyor” başlıklı haber üzerine Kanada’dan Fieldmaster Canlandırma Projesi (Fieldmaster Resurrection Project) ekibi uçak gövdelerinden birini restorasyon için kurtarmaya ve İngiltere’de sergilemeye çalıştıklarını belirten bir elektronik posta mesajı gönderdi ve uçak gövdesini satın almak istediklerini belirtti. […]

CEVAP VER