Hindistan Başbakanı Modi ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin terörle mücadelesinde Hindistan ile tam bir dayanışma içerisinde olduğunu belirterek “Terör örgütlerinin hedefi yıldırmak, kan ve gözyaşı üzerinden ikbal devşirmektir. Ancak ne kadar uğraşırsa uğraşsınlar, teröristler muhakkak döktükleri kanda boğulacaklardır. İki dost ülke olarak, terör örgütlerinin irademize pranga vurmasına, bizlere boyun eğdirmesine asla fırsat vermeyeceğiz” dedi.

Resmî ziyaretini gerçekleştirmek üzere gittiği Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile birlikte, gerçekleştirdikleri görüşme ve heyetler arası çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Hyderabad House’ta yapılan toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan ziyaretine ve yaptıkları görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“TERÖRİSTLER DÖKTÜKLERİ KANDA BOĞULACAK”

Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee’nin davetine icabetle Hindistan’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ve Hindistan Başbakanı Modi’ye teşekkürlerini belirterek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hindistan’da 24 Nisan’da gerçekleştirilen terör saldırısında hayatını kaybeden Hint güvenlik görevlileri için taziye dileklerini ifade etti, yaralılara acil şifalar diledi ve menfur terör saldırısını lanetlediğini söyledi.

Dünyanın en tehlikeli terör örgütlerine karşı mücadele eden bir ülke olarak, Hintli dostlarının acısını çok iyi anladıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şunu altını çizerek ifade etmek isterim: Türkiye, terörle mücadelesinde Hindistan’la tam bir dayanışma içindedir. Terör örgütlerinin hedefi yıldırmak, kan ve gözyaşı üzerinden ikbal devşirmektir. Ancak ne kadar uğraşırsa uğraşsınlar, teröristler muhakkak döktükleri kanda boğulacaklardır. Mahatma Gandi’nin veciz ifadesiyle ‘Güç fiziki kapasiteden değil, boyun eğmeyen iradeden gelir.’ İki dost ülke olarak, terör örgütlerinin irademize pranga vurmasına, bizlere boyun eğdirmesine asla fırsat vermeyeceğiz” diye konuştu.

“TÜRKİYE, HİNDİSTAN’LA İLİŞKİLERİNİ HER ALANDA GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEK”

Balkan Savaşları ve Kurtuluş Savaşı esnasında Hindistan halkının desteğinin, milletin hafızasında özel bir yere sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Hindistan; konumu, nüfusu, kaynakları ve ekonomisiyle stratejik öneme sahip bir ülkedir. Asya’daki tüm uluslararası gelişmelerde Hindistan’ın kritik rol oynandığını görüyoruz. Hindistan’ın, her alanda önemli ilerlemeler kaydettiğini memnuniyetle takip ediyoruz. Türkiye, Hindistan’la ilişkilerini her alanda geliştirmeye devam edecektir. Bugünkü görüşmelerimizin bu açıdan çok önemli fırsatlar sunduğuna inanıyorum” dedi.

Hindistan’daki resmî temasları kapsamında Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj’ı kabul ettiğini, ardından Hindistan Başbakanı Modi ile görüştüğünü ve bakanların katılımıyla heyetler arası görüşmelerini gerçekleştirdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde siyasi ilişkilerin daha da ileriye taşınması için atılabilecek adımları ele aldıklarını, bundan sonra da Türkiye-Hindistan ilişkilerini stratejik bir vizyonla geliştirmeye devam edeceklerini söyledi.

“TİCARET HACMİMİZİ 6,5 MİLYAR DOLARDAN, 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARMALIYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Başta ekonomik ve ticari ilişkilerimiz olmak üzere, ikili ilişkilerimizin tüm boyutlarını gözden geçirdik. Karşılıklı yatırım fırsatları üzerinde durduk. Az önce Sayın Başbakan’ın de ifade ettiği gibi ticaret hacmimizin yaklaşık 6,5 milyar dolarda olması, bizim için yeterli bir rakam değildir. Bizim bunu asgari 10 milyar dolara en kısa zamanda çıkarmamızın faydalı olacağına inanıyorum. Bu irade de her iki tarafta var. Enerji ve diğer alanlarda kaydettiğimiz ilerlemeyi değerlendirdik. Ayrıca İş Formu toplantısı vesilesiyle iş adamlarımız bir araya geldiler. Yeni iş birliği projelerini, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımları nasıl artırabileceklerini değerlendirme imkânı buldular. Türkiye-Hindistan’ın harekete geçirilmeyi bekleyen çok ciddi bir potansiyeli olduğuna inanıyorum. Bu potansiyeli en verimli şekilde kullanmak için, Türk Hava Yolları’nın uçuş noktalarının ve mevcut uçuş frekanslarının artırılması gerekiyor. İş adamları ve yatırımcılarımıza vize kolaylığı sağlanmasından, bilgi teknolojileri, enerji, kültür alanlarında iş birliğine kadar birçok alanda atılabilecek adımlar bulunuyor.”

“HİNDİSTAN’IN FETÖ’YÜ ÜLKESİNDEN TAMAMEN ÇIKARACAĞINA İNANIYORUM”

İstişareleri esnasında, 15 Temmuz gecesi Türkiye demokrasisine kast eden Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) hakkında ayrıntılı bilgi verdiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “249 insanımızın şehadetine, 2 bin 193 vatandaşımızın yaralanmasına sebep olan bu karanlık yapı, dünyanın en tehlikeli, en gözü dönmüş terör örgütlerindendir. Sadece ülkemiz için değil, legal görünümlü kuruluşlar altında faaliyette bulunduğu diğer ülkeler için de çok ciddi tehdit oluşturmaktadır. 15 Temmuz’dan bu yana, hukuk ve adaletten taviz vermeden, bu terör şebekesiyle yoğun bir mücadele yürütüyoruz. Dostlarımızı da FETÖ’nün örgütlenme modeli, devlete sızma şekilleri, insan kaynağı ve paravan kuruluşları hakkında bilgilendiriyor, ikaz ediyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Hindistan’ın alacağı önlemlerle, FETÖ’yü ülkesinden tamamen çıkaracağına inandığını, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye ile dayanışma sergileyerek desteğini ifade eden Hindistan yönetimine teşekkürlerini sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını aktardı ve şunları ekledi: “Dünyada popülizmin arttığı, din, etnik köken, mezhep temelli ayrışmanın körüklendiği, Doğu-Batı karşıtlığının vurgulandığı bir süreçten geçiyoruz. Bilhassa Avrupa’da kültürel ırkçılığın ve yabancı düşmanlığının zehirli bir sarmaşık gibi toplum bünyesini sardığını görüyoruz. Bizler tarih boyunca farklı medeniyetlere beşiklik yapmış ülkeleriz. Farklılıklarımızı bir tehdit değil, zenginlik olarak görüyoruz. Böylesi müstesna birikime sahip ülkeler olarak iş birliğimizin son derce önemli olduğuna inanıyorum.”

Bölgesel ve küresel ölçekte barış, istikrar ve adaletin hâkim kılınması için Türkiye ve Hindistan’ın çok önemli rol oynayabileceğini ve bu anlayışla çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini, ziyaretinin her açıdan iki ülke için hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak tamamladı.

HİNDİSTAN BAŞBAKANI MODİ: “BÜTÜN FIRSATLARI DEĞERLENDİRMEMİZ LAZIM”

Hindistan Başbakanı Modi de yaptıkları görüşmeler sonucunda siyasi, ekonomik ve kültürel alanlarda iki ülkenin yapabileceklerini ele aldıklarını aktararak, Türkiye ve Hindistan’ın iki büyük ekonomi olduğuna işaret etti ve “Ekonomilerimizin gücü bizlere iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştirmek için çok fazla fırsat sunuyor. Her iki hükûmet nezdinde bütün fırsatları değerlendirmemiz lazım. Bunu stratejik bir şekilde ve uzun vadeli düşünerek yapmamız lazım” şeklinde konuştu.

Yaptıkları görüşmede terör konusunu da detaylı olarak konuştuklarını aktaran Hindistan Cumhurbaşkanı Modi, terörist faaliyetlerin hiçbir makul gerekçesinin olamayacağının altını çizdi ve terörle yürütülecek mücadelede, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde, geçmiş yüzyılın değil, 21. yüzyılın dünyasını yansıtacak şekilde uygun reformların yapılması gerektiğini kaydetti.

CEVAP VER