Norveçli uçak üreticisi Equator dünyanın ilk elektrikli amfibi uçağı P2 Xcursion’un ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Uçağın test amacıyla kullanılan bu prototipi Norveç’in Eggemon Teknoloji Parkındaki 22 numaralı pistten 26 Haziran’da havalandı .

Test Pilotu Eskil Amdal tarafından uçurulan P2 Xcursion kalkış öncesi pist üzerinde 70 knot hıza erişti. Yerden 9 metre yükselen ve 100 knot hıza ulaşan uçak düzgün bir şekilde piste inmeyi başardı. Test pilotu uçuşun ardından yaptığı değerlendirmede uçağın stabil olduğunu ve tüm eksenlerde iyi kontrol edilebildiğini rapor etti.

 

HİBRİT MODELİ 5 İLA 6 SAAT HAVADA KALABİLECEK

Sahip olduğu küçük bir elektrik motoruyla karada ve suda kullanılabilen amfibik uçağın hem hibrit hem de tamamen elektrikli versiyonlarının üretilmesi planlanıyor. Tamamen elektrikle çalışan mevcut prototip 35 dakika havada kalabiliyor. Yapılacak geliştirmelerin ardından bu sürenin 1 saat 45 dakikaya çıkarılması hedefleniyor. Hibrit konfigürasyonda ise uçağın 5 ila 6 saat havada kalabileceği belirtiliyor.

Uçağın en önemli özelliklerinden biri kuyruğun ayak pedalı yerine bir stik vasıtasıyla elden kumanda ediliyor olması. (Haberola-Necdet Gürsoy)

First Runway Flight

We're airborne! On runway 22 at Eggemoen last week we did two runway flights to dial in control. And another two the next day. Such an emotional and great experience to finally see the aircraft in stable flight across the newly painted pavement. Now we have applied the CAA for an expantion of our permit to go full flight.We're up to 22% funded on our campaign, and still urge people to join in, so we can get this plane ready for production.https://www.seedrs.com/equatoraircraft

Equator Aircraft Norway paylaştı: 6 Temmuz 2018 Cuma

CEVAP VER