Amerikan Hava Kuvvetleri’ne mensup bir pilot, ABD Donanmasına ait EA-18G Growler elektronik harp uçağını, savaş görevinde kullanarak bir ilki gerçekleştirdi.

Katar El Udeyd Hava Üssü’nden, 135’nci Elektronik Saldırı Filosu (VAQ-135) “Kara Kuzgunlar”a ait EA-18G Growler uçağıyla kalkan Hava Pilot Üsteğmen Jonathan Wright’ın gerçekleştirdiği bu ilk uçuşta uçağın arka koltuğunda “VAQ-135” Filo Komutanı Steve Shauberger, elektronik harp subayı olarak görev yaptı.

ORTAK OPERASYON AMAÇLI

Hava Kuvvetleri ve Donanma pilotlarının ilk kez düzenledikleri bu tür ortak operasyonların havacı pilotlara yeni bir bakış açısı kazandıracağı belirtiliyor.

Deniz operasyonlarını desteklemek için ABD 5’nci Filo operasyon alanına konuşlandırılan 135’nci Elektronik Saldırı Filosu, Akdeniz ve Pasifik’i Batı Hint Okyanusu üzerinden birleştiren merkez bölgede görev yapıyor.

ELEKTRONİK KARIŞTIRMA

Amerikan Hava Kuvvetleri’nde F/A-18 uçakları bulunmuyor. Bu uçağın en gelişmiş modeli ise EF-18G. İki kişilik, F/A-18F’den geliştirilen model, taşıdığı özel sistemler ile elektronik karıştırma yapıyor. ABD Donanması uçakları aynı zamanda bölge hava savunma sistemleri ile radarların bulunarak yok edilmesinde de kullanıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

 

CEVAP VER