Amerikan havacılık tarihinde önemli bir yeri olan Kansas, Wichita’da üretilmiş ve halen uçabilen iki B-29’dan biri olan ‘Doc’ adlı uçağın hangarı törenle hizmete açıldı.

Eisenhower Ulusal Havaalanı’nda 32 bin m2’lik bir alana kurulan “B-29 Doc” Hangarı 6,5 milyon dolara maloldu. B-29 Superfortress’ler Japonya’ya atom bombası atmakta kullanılan uçak olarak biliniyor.

II. Dünya Savaşı sırasında Boeing’in Wichita tesislerinde üretilen bin 644 B-29’dan biri olan ‘Doc’un yeniden uçması için 100’den fazla gönüllü 450 bin saat mesai harcadı. Çürümeye terkedildiği Mojave Çölü’nde 1987 yılında keşfedilen ‘Doc’ 16 yıllık bir restorasyon süreci geçirdi.

Halen operasyonel durumdaki iki B-29’dan biri olan ‘Doc’ restorasyon sonrası ilk uçuşunu 17 Temmuz 2016’da yaptı. Hangar ve eğitim merkezi inşaatı ise bir yıl sonra başladı. Kasım 2018’de ilk kez hangara yerleştirilen B-29’un halen kış bakımı yapılıyor.

25 Ocak’ta ilk iki KC-46A Pegasus tanker uçağın yine Wichita’daki McConnel Hava Kuvvetleri Üssü’ne teslim edilmesinden bir gün sonra açılan hangar nedeniyle ABD Hava Kuvvetleri’nin harika bir hafta sonu geçirdiği yorumları yapılıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER