ABD Hava Kuvvetlerinin Güney  Karolina, Charleston Ortak Üssünde bulunan C-17 nakliye uçakları Ulusal Hava Muhafızlarının kullandığı C-130’ların yerini alacak.

Amerikan Kongresinin aldığı karara göre Charleston Ortak Üssünden gönderilecek 16 adet C-17 Globemaster III  askeri nakliye uçağı her üsse dört uçak olmak üzere Ulusal Hava Muhafızlarının görev yaptığı Batı Virginia, Tennessee, New York ve Charlotte üslerine gönderilecek. Gelecek yıl Pittsburg Üssüne de dört C-17 gönderilmesi planlanıyor.

C-130 uçaklarından C-17 uçaklarına geçişe işaret eden bu transfer, havadan tıbbi tahliye ve hava indirme kabiliyetini artıracak olan Ulusal Hava Muhafızlarının görev alanını da genişletecek.

İKİ UÇAĞIN FARKI

Lockheed Martin tarafından tasarlanan turboprop motorlara sahip C-130J nakliye uçakları 6 paletle toplam 18,9 ton yük taşıyabiliyor. Toprak pistlere inip kalkabilen uçağın menzili 5 bin 250 kilometre. Uçağın seyir hızı ise 628 km/saat.

McDonnell Douglas döneminde tasarlanan ve Boeing portföyündeki C-17 ise stratejik sınıfta bir nakliye uçağı. Jet motorları ile uçak 76,6 ton kargo taşıyabiliyor. Saatte 879 kilometre hıza çıkabilen C-17’nin menzili de 8 bin 700 kilometre. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER