Aden Körfezi, Somali açıkları ile Hint Okyanusu’nda deniz haydutluğu ile mücadele etmek maksadıyla, uluslararası harekât kapsamında, Birleşik Deniz Kuvvetleri bünyesinde, 01 Ocak 2009’da kurulan Birleşik Görev Kuvveti 151’in (CTF-151) komutası 29 Haziran 2017 tarihinde Türkiye tarafından Japonya’dan devralındı. CTF 151 Komutanlığı görevi, 29 Haziran-26 Ekim 2017 tarihleri arasında Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca görevlendirilen Tuğamiral Emre Sezenler tarafından yürütülecek.

Görev devir teslim töreni, 29 Haziran 2017 tarihinde Birleşik Deniz Kuvvetleri Karargâhı Manama/Bahreyn’de gerçekleştirildi. Törene, Türkiye Cumhuriyeti Manama Büyükelçisi Hatun Demirer ve Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Şükrü Korlu’nun yanısıra ABD 5’inci Filosu ve Birleşik Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Kevin Donegan’la koalisyonda görev yapan ülkelerin temsilcileri katıldı.

Çok uluslu olarak teşkil edilen CTF 151 Karargâhında Türk Deniz Kuvvetlerinden 8 subay ve 3 astsubay ile Avustralya, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Pakistan, Suudi Arabistan ve Bahreyn’den personel görev alıyor. CTF 151 tarafından gerçekleştirilen harekâta hâlihazırda; Türkiye, Japonya, Kore Cumhuriyeti ve Pakistan’dan tefrik edilen gemiler katılıyor, ABD ve Avustralya gemileri tarafından destek sağlanıyor.

 

CEVAP VER