Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından bu yıl 4’ncüsü gerçekleştirilen “Medya Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” Çanakkale ilinde devam ediyor. Etkinlik kapsamında gazetecilerle kahvaltıda buluşan Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, antik kazılar için gereken bütçelerinin çok dar olduğunu belirterek, “Ama iddia ediyorum bölgede gerçekten ses getirecek en büyük yerler var.” diyerek gazetecilerden Alexandria Troas Antik Kenti’nin tanıtımına destek istedi.

Ezine Belediyesi 22 Eylül Sosyal Tesisleri Erenler’deki kahvaltıya Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Sanem Arıkan, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir ve 50’ye yakın kültür sanat muhabiri katıldı.

Kahvaltıda konuşan ve kültür sanat muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Güray, “Antik kazılar için bütçeler çok dar. Ama iddia ediyorum bölgede gerçekten ses getirecek en büyük yerler var. Neden? Çünkü Hristiyanların hac bölgesi olduğundan dolayı bölgede Hristiyanlık adına kurulan 3 kiliseden bir tanesi var ve çok farklı yazıtların olduğu tahmin ediliyor. O yüzden, her ne kadar yasal prosedürle korunuyor olsa da bölgede çok fazla kaçak kazı yapılıyor. Bu nedenle hem vatandaşların bilgilenmesi, hem de bu bölgeye daha fazla ziyaretin olması için Alexandria Troas Antik Kenti’ni ön plana çıkartmanız yönünde sizden ricamız olacak. Bölge değerli, Truva’dan daha fazla etki bırakacağından da hiç şüphemiz yok.” dedi.

GAZETECİLERİN KALDIKLARI OTELİ DEĞİŞTİREN AYRINTI

Çanakkale merkezdeki bir otelde konaklayan kültür sanat muhabirlerine Alexandria Troas Antik Kenti’ne yakın bir bölgede yer alan Alexandria Troas Termal Otel’de konaklamaları yönünde tavsiyede bulunan Yüksel, “Gezinizi tamamladığınızda oraya gideceksiniz. Konaklamanız için müdürümüz tesis yetkilileriyle görüşecek. Eğer müsaitse konaklamanızı Kestanbol Kaplıcası yani “tarihi kaplıca”da yapacaksınız. Amaç sizi daha rahat konaklatmak ve oranın özelliğini söylemek istiyorum; radyoaktif element yani onkolojik anlamda destekleyici olan dünyadaki iki sudan bir tanesi. Biri Jachymov diğeri Alexandria Troas. Kaplıcadaki su 20-25 yıldır bölgede gerçekten kültürel anlamda ve sağlık anlamında katkı sağlayan bir su. Hem kükürt anlamında hem radyoaktif anlamda, element anlamında çok kıymetli bir su, bunun tanıtımına destek verilmeli.

Afyon’dan gelen profesörlere “bu dünyanın en iyi suyu” dedik, profesörler, “Aman! Kestanbol Kaplıcasını bunun dışında bırakalım.” dediler, uygun bir şekilde uyardılar bizi.  Afyon’dan gelen belediye başkanları bunu söylemekten çekinmediler. Çünkü insan sağlığını önemli ölçüde etkileyen gerçekten çok kıymetli bir su ama 10 dakikadan fazla kesinlikle kalınmasın. Bundan da faydalanmanızı tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER