ABD’nin Louisiana-Barksdale Hava Kuvvetleri Üssünde görev yapan altı adet B-52H bombardıman uçağı ile yaklaşık 300 havacı asker ABD Pasifik Komutanlığının Sürekli Bombardıman Varlığı görevini desteklemek üzere Guam Adasındaki Andersen Hava Kuvvetleri Üssüne taşınıyor.

Bölgede son olarak Temmuz 2016’da görev yapan B-52H bombardıman uçakları Ocak ayı sonunda görevi Güney Dakota’daki Ellsworh Hava Kuvvetleri Üssünden bölgeye giden 37’nci Keşif Bombardıman Filosundaki B-1B Lancer’lerden devralarak ABD Pasifik Komutanlığı Sürekli Bombardıman Varlığı operasyonlarından sorumlu olacak.

37’nci Keşif Bombardıman Filosundaki B-1B Lancer’ler bölgede konuşlu olduğu süre içinde ABD Deniz Kuvvetleri, ABD Deniz Piyadeleri, Japonya Hava Öz Savunma Gücü, Güney Kore Hava Kuvvetleri ve Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri ile çeşitli ortak ve ikili eğitim görevleri yürüttü.

Pasifik’e geri dönerek ABD Pasifik Komutanlığı bünyesinde görev yapacak olan Boeing B-52H Stratofortress uzun menzilli bombardıman uçakları ABD’nin bölgesel müttefikleri ve ortaklarıyla yıllarca tekrarlanan operasyonel deneyime sahip bulunuyor.

Stratejik gücü nedeniyle caydırıcılık görevi üstlenen B-52H sesaltı yüksek hızlarda ve 50 bin feet irtifada uçma yeteneğine sahip.

Hassas navigasyon kabiliyetiyle dünya çapında görev yapabilen uçak nükleer veya hassas güdümlü geleneksel mühimmat taşıyabiliyor.

ABD Pasifik Komutanlığının Mart 2004’ten beri bölgede sürdürdüğü operasyonların amacının ABD’nin Hint-Pasifik bölgesindeki müttefikleri ve ortaklarına bağlılığının bir göstergesi olduğu belirtiliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

 

CEVAP VER