Ankara Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam son günlerde sıkça konuşulan servet vergisinin çıkarılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akçam, servet vergisinin çıkarılması gerektiğine değinerek, “Ekonomide yaşanan sorunlar özellikle dar gelirli vatandaşlarımızı büyük oranda etkiledi. Hem dar gelirli vatandaşların sorunlarını bir nebze de olsa çözmek hem de ekonominin gidişatını düzeltmek için servet vergisi ödemenin tam zamanı.” ifadelerini kullandı.

ATEM Başkanı Hakan Akçam, Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’nun ‘servet vergisi çıkarılsın’ sözlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Ekonomide yaşananların Türkiye’de birçok insanı etkilediğine vurgu yapan Akçam, “Sayın İbrahim Erdemoğlu’nun çıkışını haklı buluyorum. Yüze 1 civarında ödenecek bir servet vergisinin büyük bir meblağ olduğunu düşünmüyorum” dedi.

YÜZDE 1 SERVET VERGİSİ KİMSEYİ ZORLAMAZ

Ekonomide yaşanan sorunların birçok sektörü etkilediğini, bunlardan birinin de konut sektörü olduğunu belirten Akçam, “Özellikle son 2 yıldır Türkiye’de konut fiyatlarının ne derece yükseldiği ve bunun da kira fiyatlarını nasıl etkilediği ortada. İnşaat maliyetlerinde yaşanan artış konut fiyatlarını büyük oranda etkiliyorken konut fiyatlarının yükselmesinin birçok nedeni daha bulunuyor. Hükümetimiz de konut sektörü dahil birçok sektörde yaşanan sorunları çözmek için yeni formüller geliştiriyor. Geliştirilen formülleri desteklemekle birlikte Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu’nun ortaya attığı çözüm önerisine biz de sıcak bakıyoruz. Belirli bir miktarda geliri olandan servet vergisi alınabilir” ifadelerini kullandı.

Yüzde 1 ya da yüzde 2 oranında alınacak servet vergisinin kimseyi zorlamayacağına vurgu yapan Akçam, “Örneğin 1 milyar dolarlık şirketi olan bir iş insanının yüzde 1 servet vergisi ödeyeceğini düşünürsek 10 milyon doları ödemekte zorlanacağını düşünmüyoruz. Belirli taksitlerle öderse daha da kolay olacaktır. Buradan gelen vergileri de bağımsız bir grup yönetebilir ve vergilerin nereye harcandığına ilişkin de hesap verilerek şeffaflık sağlanabilir” dedi.

Akçam sözlerini şöyle sürdürdü:

“1999’da yaşanan Gölcük Depremi’nin ardından deprem vergisi çıkarıldı ve 1999’dan 2022’ye kadar toplanan deprem vergisinin dolar bazında 40 milyar dolar olduğu ifade edildi. Fakat deprem vergisi yeterli olamadı ve 6 Şubat 2023’te bu konuda ne yazık ki yeniden sınandık, yetersiz olduğumuzu anladık. İşte toplanan servet vergisinin de büyük kısmı deprem ya da herhangi bir afette kullanılmak üzere ayrılabilir.”

Sayın İbrahim Erdemoğlu’nun çıkışını doğru bulduklarına değinen Akçam şunları söyleyerek sözlerini sonlandırdı: “Dar gelirli vatandaşlarımızın yaşadıkları sıkıntılar ortadayken kayıtsız kalamayız. Hem onların elini rahatlatmak hem de ekonomideki gidişatı bir nebze de olsa düzeltmek için hükümet yetkililerinin servet vergisi önerisini masaya yatırmaları gerektiğini düşünüyoruz. Umarım bu önerimiz dikkate alınır.”

CEVAP VER