T-SENG Karavan Proje Tasarım Mobilya Şirketi Ankara, Siteler Tezcan Sokak’ta faaliyet gösteriyor. İsmini mobilya ustası Tahir Şengül’den alan T-SENG üç yıl önce kurulmuş. Asıl işi mobilya imalatı olan şirket son zamanlarda karavanların iç dizayn ve donanımlarını yaparak adından söz ettirmeye başlamış.

Şirketin asıl sahibinin, oğlu Ömer Şengül olduğunu söyleyen Tahir usta, “Oğlum daha önce proje tasarım işi yapıyordu, heveslendi ve ona dükkân açtık. Bir tek mimari diploması eksik; proje, tasarım, fiyatlandırma konularında oldukça başarılı işlere imza atıyor.” dedi.

Bir karavan yaklaşık 1 ayda her türlü donanımı, elektrik, su tesisatı ile birlikte kullanıma hazır hale geliyor. Karavan sahibinin getirdiği kendisine ait özel tasarım malzemeler varsa onlar kullanılıyor. Geri kalanında ise gerekli tüm aksesuar ve malzemeler temin edilerek müşterinin istemiş olduğu düzeneği sağlamak için el emeği ile teferruatlı bir çalışma yapılıyor. Son aşamada müşteri yapılan işi kontrol ediyor, beğenmediği bir yer olursa onlar düzeltilerek araç sahibine teslim ediliyor.

MOBİL KARAVAN VE ÇEKME KARAVAN VAR

“Genelde malzeme maliyeti ve el emeği-işçilik ücreti eşit olarak 1+1’dir (yani malzeme maliyeti 100 ise işçilik de 100 olur)” diyen Tahir usta, “Yapılacak karavanın fiyatı, aracın büyüklüğü ve müşterinin istekleri doğrultusunda belirlenir. Günümüz şartlarında fiyatlar en az 100 bin TL’den başlar, üst sınırın ucu ise açıktır. İsteğe bağlı tesisat, döşeme, mobilya ve aracın büyüklüğü ile piyasanın esnekliği de fiyatı etkiler.” ifadesini kullandı.

Bunun bir mobil karavan aracı olduğunu, ayrıca çekme karavanlar da bulunduğunu belirten Tahir usta, “Bu aracı müşterimiz Almanya’dan getirdi, iç donanımı tamamlanınca nasıl değerlendirirse, belki götürüp Almanya, belki de Türkiye’de satar. Üç kişinin kalabileceği bu araçta mutfak tezgâhı, evye, ocak, minibar olacak, ısıtma için Webasto sistemi mevcut, su tankı deposu konuldu, dışarıda duş alınabilmesi için tesisat çekiliyor. Güneş enerjisinden alacağı elektrikle de kendi sistemini besleyecek. Uçakta kullanılan baş üstü dolaplarının benzerini müşterimiz özel olarak imal ettirip getirdi. Değişik sistemleri de Ankara’da faaliyet gösteren karavan firmalarından temin ediyoruz.” dedi. (kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER