18’nci Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali” TÜRKSOY Özel Ödülü sahibini buldu. 

Karabük İlçesi Safranbolu Belediyesi tarafından bu yıl 18. si gerçekleştirilen ve 3 gün boyunca yoğun bir programla sürdürülen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali sona erdi. “Geçmişten Geleceğe Açılan Kapı Safranbolu” ya yakışır bir etkinliği organize eden Safranbolu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından oluşturulan festival ekibi çalışmalarını büyük bir özveri ve titizlik ile sürdürdü.

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde “Kültürel Miras ve Korumacılık” temasıyla düzenlenen “18. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali” kapsamındaki Profesyonel ve amatör belgesel film yarışmada, “Üç eşik, doğum /düğün/ ölüm” adlı belgesel birinciliği kazandı. Festivalde dereceye girenlere ödülleri 30 Eylül 2017 tarihinde Karabük Üniversitesi Safranbolu Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen törende verildi.

Törene, Karabük Vali Yardımcısı Osman Yenidoğan, Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Enver Arslan, Yeşilçam sanatçıları, ödül alan yönetmen ve davetliler katıldı.
Törende kısa bir konuşma yapan Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Fatih Ürkmezer, 18 yıldır ana teması “Kültürel Miras ve Korumacılık” olan ve bunun belgesel aracılığı ile devam ettirilmesini sağlayan herkese teşekkür etti.

Kazakistan’lı usta yapımcı, yönetmen aynı zamanda festival jüri üyeliği de yapan Prof. Dr. Sergey Azimov’a “Yaşam Boyu Onur Ödülü”nün de verildiği törende TÜRKSOY ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği özel ödülleri de sahiplerini buldu. TÜRKSOY Özel Ödülü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden Ayhatun Ateşin- Muhammet Kösen’in  “Alasia Yeniden Doğuyor” isimli belgeseline verildi.

Süha Arın’ın Türk Dünyası Belediyeler Birliği özel ödülünü aldığı festivalde amatör film kategorisinde de değerlendirmeler yapıldı.

Prof. Dr. Sergey Azimov’a Yaşam Boyu Onur Ödülü;

Prof. Dr. Sergey Azimov ödül töreninde yaptığı konuşmada, Safranbolu halkına valiliğine,  kaymakamlığa ve belediye başkanlığına aldığı anlamlı ödül adına teşekkür ederek bu festivalde fotoğraf yarışması ve belgesel film değerlendirmesinin  aynı etkinlik kapsamında gerçekleştirilmiş olmasının  ne denli önemli olduğunu  vurguladı.  Festivalin başarısına da değinen Azimov, Safranbolu’nun bir yandan kültürel mirasını koruyup devam ettirmesi diğer yandan canlılığını yaşatması açısından örnek bir kent olduğunu, bu kentte bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Kazakistan’lı Yapımcı, Yönetmen Prof. Dr. Sergey Azimov’a “Yaşam Boyu Onur Ödülü” Karabük  Vali Yardımcısı Osman Yenidoğan tarafından takdim edildi.

TÜRKSOY Özel Ödülü Sahibi Belgeselin Proje Küratörü Ayhatun Ateşin, “Alashia dünden bugüne, bugünden yarına süregelen bir yaşam”

Proje Küratörü, sanatçı Ayhatun Ateşin de ödül töreninde yaptığı konuşmada; İnsanoğlunun Kıbrıs’a ilk ayak bastığı günden bugüne binlerce yıl geçtiğini,  geride çok zengin tarihi eserler kaldığını, bu eserlerin dünyanın pek çok müzesinde sergilendiğini ifade ederek, pek çok eserin Kıbrıs’tan kopartılarak dünyaya dağıtıldığına dikkat çekerek, bu  belgeselin  söz konusu eserlerin kopyalarının yapılarak, eserlerin kendi evlerinde yaşatılabileceğini vurgulamakta  olduğunu, Sanatın dilini iletişim aracı olarak kullanarak  çok farklı kültürlerden sanatçıları ve  engelli çocukları projeye dahil ederek, Kıbrıs adasında ilk çağlardan beri yaşanan Akdeniz kültürünü yansıtan eserlere ve kayıp tarihe sahip çıkmayı amaçladıklarını söyledi. Belgeselin çekiminde üstün gayret gösteren Muhammet KÖSEN’in  çabalarına da değinen Ateşin bu ödülün ülkesi içinde büyük anlam ifade ettiğini belirtti.

Etkinlikte T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü sanatçıları Güner Erkan Birkan, Melahat İsmailova, Elgun Guliyev katılımcılara unutulmaz bir konser sundular.

“18. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali” kapsamında birde TÜRKSOY Karma Resim Sergisi açıldı. Açılışta Safranbolu Belediye Başkanı Fatih Ürkmezer ve TÜRKSOY Teşkilatını temsilen Güler Fedai birer konuşma yaptılar. 30. Eylül 2017 tarihinde Karabük Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi salonunda açılışı gerçekleştirilen sergide, Ersin Kıyak (Yan Fülüt), Sezgin Eroğlu (Gitar) ve Ercan Arkabayev (Dombra) açılışa müzikleriyle renk kattılar.

CEVAP VER