Amerikan Hava Kuvvetleri , T-X gelişmiş pilot eğitim uçaklarının kullanılacağı ilk üssü Teksas, San Antonio-Randolph Üssü olarak belirledi.

Halen T-38 Talon uçaklarının yer aldığı San Antonio-Randolph müşterek üssünde 2022 yılında öğretmen pilotlara T-X uçuş eğitimi verilmeye başlanacak.

T-X uçaklarına ev sahipliği yapacak diğer üsler arasında Mississippi-Columbus, Teksas-Laughlin ve Teksas-Sheppard Hava Kuvvetleri Üsleri ön plana çıkıyor. Nihai karar çevresel analiz sonuçlarına göre verilecek.

Yeni T-X eğitim uçağı, öğrenci pilotlara dördüncü ve beşinci nesil savaş uçaklarına geçiş için gereken beceri ve yeterliliği kazandıracak.

Toplam 350 uçaklık projede ilk üçe Boeing ile İsveçli Saab, Lockheed Martin ile Güney Koreli KAI ve İtalyan Leonardo şirketlerinin tasarımları seçildi. ABD Hava Kuvvetleri T-X ihalesini kazanacak firmayla 2018 yılında sözleşme imzalayacak.

Yeni uçağın kokpit konsepti F-22 ve F-35 gibi gelecek nesil hava araçlarının tasarımları ile ortak özelliklere sahip olacak.

İlk T-X uçağının 2022 yılı başlarında Teksas, San Antonio-Randolph müşterek üssüne ulaşması planlanıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

T-X seçenekleri arasında yer alan Boeing-Saab ile Leonardo ve Lockheed Martin-KAI uçakları

 

CEVAP VER