2018 Gara Garayev Yılı açılış konseri, 15 Şubat 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleştirildi.

TÜRKSOY, Gazi Üniversitesi ve Azerbaycan Milli Kütüphanesi işbirliğinde gerçekleştirilen konserde şef Elnara Kerimova yönetiminde TRT Ankara Radyosu Çok Sesli Korosu ve Hitit Orkestrası sahne alırken solist olarak Azerbaycan Devlet Sanatçısı, piyanist Prof. Dr. Gülşen Annagiyeva, Mezzosoprano Medine Tuganova ve Prof. Dr. Toğrul Ganiyev yer aldı.

Azerbaycanlı bestekar Gara Garayev’in doğumunun 100 yılı vesilesiyle gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda sanatsever katıldı.

Büyükelçi Kaseinov: Gara Garayev Tüm Türk Dünyasının Ortak Değeridir.

Konserin açılışında konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri, Büyükelçi Düsen Kaseinov, TÜRKSOY’un Türk dünyasının öncü şahsiyetlerini anmak için geleneksel olarak etkinlikler düzenlediğini belirterek, Gara Garayev’in Türk dünyası için çok önemli bir sanatçı olduğunu belirtti. Büyükelçi Kaseinov: ‘’Gara Garayev, Azerbaycan müzik tarihinde önemli yere sahiptir. Sinema filmlerine bestelediği müzikleri, opera, bale, çok sayıda oda müziği ve senfonik eserleri ile türk dünyası sanatına yeni bir soluk kazandırmıştır. Şunu ifade etmek istiyorum ki, vefatının ardından bile böyle seçkin bir topluluğu bir araya getirebiliyor ve birleştirebiliyorsa büyük bir şahsiyet olduğu, kendisi için değil milleti ve insanlık için çalıştığı tartışmasızdır. İşte bu neden tüm Türk dünyasının ortak değeridir’’ dedi.

Yalçın Topçu: Garayev Mazlumlara Sahip Çıkmıştır

Konsere katılan T.C. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu yapmış olduğu konuşmada Gara Garayev’in insancıl yönüne dikkatleri çekti.

Garayev’in mazlumların yanında durduğunu anlatan Topçu, “Sömürgecilerin Afrika’daki zulümlerini, insan ticaretini anlatan Yıldırımlı Yollar eserini yaptı ve bu eser her yerde çalındı. Sadece kendi kimliğini değil atalarının tarih boyunca yaptığı gibi mazlumlara da sahip çıktı.” diye konuştu.

Garayev’in Yıldırımlı Yollar eseriyle ses getirdiğini ve bu nedenle dönemin Sovyet Politbürosu tarafından soruşturmaya tabi tutulduğunu anlatan Topçu, “Azerbaycan’da tarih boyunca yaşanan zulümleri Afrika’da gördü. Azerbaycan’ın yaşadığı zulümler ile Afrika’daki zulüm birleşince ortaya müthiş bir eser çıktı. Garayev eşsiz eserleriyle insanoğlu var olduğu sürece yaşamaya devam edecektir.” dedi.

Büyükelçi İbrahim: “Daha çok Garayev çıkacaktır”

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim ise özgür düşünebilen insanların sanat eserleri üretebileceğini belirterek, “Azerbaycan da bu düşünce üzerine kurulmuştur. O yüzden bizden daha çok Garayev çıkacaktır. Bu etkinlikte emeği geçenlere teşekkürü borç bilirim.” ifadelerini kullandı.

Etkinlik kapsamında, Azerbaycan Milli Kütüphanesi katkılarıyla, Garayev’in eserlerinin yer aldığı bir kitap sergiside gerçekleştirildi.

CEVAP VER