Learjet 35A iş jetinin askeri versiyonu olan C-21 uçaklarını askeri yöneticilerin ulaşımında kullanan ABD Hava Kuvvetleri, dijital kokpite dönüşümleri devam eden C-21 filosunun modernizasyonunu 2020 yılında tamamlayacak.

ABD Hava Kuvvetleri, uçağın analog kokpitinin dijital bir sürümle değiştirilmesi ve Federal Havacılık Dairesi (FAA) gerekliliklerini karşılamasına izin veren bir dizi sistemin eklenmesi de dâhil uçakların kokpit paketini yenilemek için 38 milyon dolar harcayacak.

Halen hizmette bulunan 19 uçaktan 11’inin modernizasyon süreci tamamlandı. Kalan 8 jetin Temmuz 2020’ye kadar işleme girmesi bekleniyor. Uçaklardan 14 tanesi Illinois, Scott Hava Kuvvetleri Üssü’nde, 5 tanesi de Almanya, Ramstein Hava Üssü’nde bulunuyor.

GENÇ PİLOTLARIN İŞİNİ KOLAYLAŞTIRACAK

Aviyonik yükseltmeleri arasında yeni bir hava durumu radarı, uçuş yönetim sistemi ve ADS-B gibi FAA’nın gerektirdiği hava trafik kontrol sistemleri yer alıyor.

Bu iyileştirmeler, iniş sırasında pilotların kullanabileceği yaklaşım sayısını geliştirecek ve aynı zamanda uçağın daha yüksek irtifalarda uçmasına izin verecek.

Hava kuvvetleri, yeni dijital kokpiti tasarlarken uçuş aletlerinin ve göstergelerin düzenini diğer askeri uçaklara daha yakın hale getirmek üzere değiştirdi. Böylelikle C-21’den diğer Hava Kuvvetleri uçaklarına geçiş yapan genç pilotların intikali kolaylaşacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER