Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Fotoğrafçılar Buluşması’nın 14’üncüsü  TÜRKSOY, Güney Kazakistan Vilayeti Kültür Müdürlüğü, Türkistan Eyalet Valiliği, Halk Sanatı Merkezi ve Görsel Sanatlar Müzesi işbirliği ile 16-22 Nisan 2017 tarihleri arasında “2017 Türkistan Türk Dünyası Kültür Başkenti “etkinlikleri kapsamında Kazakistan’ın Türkistan kentinde gerçekleştirildi.

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Fotoğrafçılar Buluşması’nın 14’üncüsü  TÜRKSOY, Güney Kazakistan Vilayeti Kültür Müdürlüğü, Türkistan Eyalet Valiliği, Halk Sanatı Merkezi ve Görsel Sanatlar Müzesi işbirliği ile 16-22 Nisan 2017 tarihleri arasında “2017 Türkistan Türk Dünyası Kültür Başkenti “etkinlikleri kapsamında Kazakistan’ın Türkistan kentinde gerçekleştirildi.

Türkistan Vilayet Başkan Yardımcısı U. Sadibekov, açılışta gerçekleştirdiği konuşmada, toplumun gerçeğini tarihte bir iz olarak bırakanların fotoğrafçılar olduğunu dile getirerek,  “Fotoğrafçılık sanatı sanatın özel bir türüdür. Bununla birlikte, fotoğrafçılık sanatı aynı zamanda gazeteciliğin de bir atılım alanıdır. Gözümüzü kapayıp açıncaya kadar geçen kısa anın hikâyesidir. Çeviklik ile beceriyi gerektirir. Profesyonel sanatçı tarafından çekilen fotoğrafın öncelikle kendisi konuşur. Bugün de konuyu tek bir çekim ile açıklayabilen ustalardan en iyileri bu buluşmada toplandılar. ”dedi.

Sadibekov,  sözlerinin devamında bölgenin tanıtımı bakımından etkinliğin önemine vurgu yaparak, “Bu etkinliğin temel amacı, bağımsız ülkemizin tarihi ve kültürel mirasının, mimari anıtların, geleneklerin,  göreneklerin,  tarihi yerleri ile güzel tabiatının Türkçe konuşan ülkelerin yetenekli fotoğrafçıları tarafından gerçekleştirilen  çekimlerinden elde edilen fotoğraf kareleri aracılığı ile  dünyaya tanıtılmasıdır.” dedi.  Buluşma kapsamında katılımcı fotoğrafçıların 4 gruba ayrılıp bölgedeki tarihi ve kültürel mirasını koruyan yöreleri  gezerek fotoğraflayacağı bilgisini veren  Sadibekov,  bu eserlerin çekimlerin nihayetinde “Türk Dünyası Fotoğrafçıları Gözüyle Türkistan” temalı fotoğraf sergisinde sanatseverlerin beğenisine sunulacağını ifade etti.

Etkinlik açılışı sırasında TÜRKSOY teşkilatını temsilen söz alan Güler Fedai, konuşmasında, TÜRKSOY’un Türk cumhuriyetlerinin zengin kültürünü, geleneksel ve modern sanatlarını dünyaya tanıtmaya çalıştığını belirtilerek, bu etkinliğin amacının çağdaş toplumlarda demokratik bir sanat dalı olan fotoğrafçılığı desteklemek ve Türk halklarının bu sanatta ne denli güçlü olduğunu dünyaya tanıtmak olduğunu  ifade etti.  TÜRKSOY Fotoğrafçılar Buluşması çalışmalarının etkinliğin yürütüleceği yörelerin, ülke halklarının, tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerin tüm TÜRKSOY’a üye ülkelere tanıtılmasına vesile olduğu gibi, yetenekli fotoğraf ustalarının, sanatçıların birbirinin yaratıcılık deneyimleri ile zenginleştirilmiş çekimleriyle gelecek nesillere belgesel kanıtlar bırakılması gibi bir misyonu da üstlendiğini belirtti. Türk Dünyası Fotoğraf Sanatçıları Buluşması”nın TÜRKSOY Genel Sekreterliği tarafından yürütülen “Buluşmalar” kapsamındaki etkinliklere dahil edildiğini  ve  bu güne kadar 13 kez gerçekleştirildiğini ifade eden Sayın Fedai, TÜRKSOY Fotoğrafçılar Buluşmalarının sırasıyla hangi tarihte, hangi ülkelerde,  hangi ülke sanatçılarının katılımıyla gerçekleştirildiği hakkında açıklayıcı bir bilgi vererek bu etkinliklerin  mümkün olduğunca kusursuz düzenlenmesine önemli katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara TÜRKSOY Teşkilatı Genel Sekreteri Sayın Düsen Kaseinov ve Teşkilat adına şükran duygularını iletti.

2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan’da yedi gün süren  buluşmada  Fotoğraf sanatçıları  4 gruba ayrılıp güney bölgesinin tüm semt ve şehirlerinde bulunan tarihi ve kültürel anıtlarda çekimlerini gerçekleştirdiler.  1. grup Türkistan, Kentau, Otırar, Karatau bölgelerinde; 2. grup Sarıagaş, Kazıgurt, Jetisay semtleri ve şehirlerinde; 3. grup Sozak, Baydibek;  4. grup ise Tülkibas, Töle bi, Sayram bölgelerinde yaratıcı fotoğraf çalışmaları yaptılar. Objektiflerden fotoğraf karelerine yansıyan çalışmaların seçilmişleri 21 Nisan 2017 tarihinde Çimkent Halk Sanatı Merkezi ve Görsel Sanatlar Müzesi tarafından açılan  sergide sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Serginin açılışına katılan Güney Kazakistan Eyalet Valisi Janseyit Tüymebayev, sanatçılara ve konuklara hitaben yaptığı konuşmada TÜRKSOY Ailesini Türkistan’da görmekten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, etkinliğin başarıyla tamamlanacağını Türkistan’ın tüm yöreleriyle en güzel şekilde fotoğraf karelerine yansıtılacağını düşündüğünü belirtti. Sanatçılara ayrı ayrı teşekkür ederek etkinliğe katılımları için kendilerine  plaket ve hediyelerini sundu.

TÜRKSOY Fotoğrafçılar Buluşması 2004 yılından bu yana yurt içi ve yurt dışında her sene düzenlenmektedir. Etkinlikler kapsamında ortaya çıkan eserler, yayınlanan kataloglar ve düzenlenen fotoğraf sergileri ile yıl boyu tüm Türk dünyasında sanatseverlerin beğenisine sunulmaktadır.

 

CEVAP VER