Fransız uçak imalatçısı Daher, tek motorlu turboprop uçaklarının en yeni versiyonu TBM 940’ı tanıttı. Gaz kolu otomasyonu ve otomatik buz çözme sistemiyle entegre edilen yeni modelin kokpiti pilotların iş yükünü azaltacak.

Daher-TBM ailesinin mevcut TBM 930 turboprop uçağının performansını, emniyetini ve konforunu yükseltmekte önemli bir adım teşkil eden TBM 940 versiyonu, TBM Sahibi Pilotlar Derneği (TBMOPA)’nın Florida, Pompano Beach’de düzenlenen güvenlik semineri toplantısında tanıtıldı.

En önemli özelliklerinden biri gaz kolu otomasyonu (automated throttle) olan TBM 940, ağırlığı 5,7 tonun altında, standart üretim bir turboprop uçakta ilk defa uygulanan bir sistemle donatıldı. Otomatik pilotla tamamen entegre olan bu sistem tırmanma aşamasından iniş yaklaşımına kadar önceden belirlenmiş uçuş profiline göre uçağın hızını otomatik olarak ayarlıyor.

SERTİFİKASYON BİR KAÇ AY İÇİNDE

Otomatik buz çözücü (automatic deicing) sistemiyle de donatılan uçak buzlanma veya buz birikmesi algılandığında mürettebatı sarı bir ikaz ışığıyla uyarıyor. – Pilot harekete geçmezse – uçak gövdesi, ön cam, pervane ve motordaki buzu çözmek için sistem otomatik olarak çalışıyor.

Bu yıl 10-13 Nisan 2019 tarihleri arasında düzenlenecek ve genel havacılığa yönelik Avrupa’nın en büyük Havacılık Fuarı olarak bilinen Aero Friedrichshafen 2019’da sergilenecek olan uçağın; Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) ve ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından burada sertifikalandırılması ve ilk teslimatının yapılması planlanıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER