Kazakistan Besteciler Birliği Başkanı Balnur Qydyrbek ve beraberindeki heyet, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nı ziyaret ederek TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş ve çalışanlarla görüştü.

Görüşmeye, Kazakistanlı besteciler Svetlana Stepurina, Beibit Daldenbay, Yermek Umirov, Bakhtiyar Amanzhol, Lyazzat Zhumanova, Sauken Alish ve TÜRKSOY çalışanları katıldı.

Yaptığı konuşmada, Kazakistanlı bestecilerin “4. TÜRKSOY Besteciler Buluşması” çerçevesinde Türkiye’de bulunduklarını ve 06 Şubat tarihinde Bolu’nun Seben ilçesindeki TÜRKSOY Sanat Köyü’nde etkinliğin açılışını yaptıklarını vurgulayan Fırat Purtaş, Seben’de, Kazakistanlı besteciler ile Türkiye’deki Âşıklık geleneğinin temsilcisi 6 ozanın biraraya getirildiğini kaydetti. Etkinlikte, ozanların Aşık Veysel’in türkülerini icra ederek Aşık Veysel’in sanatını Türk Dünyası bestecilerine tanıttıklarını dile getiren Purtaş, “4. Besteciler Buluşması’nda hem Seben’in güzel tabiatı, insanlarının sıcaklığı ve misafirperverliği, hem de Aşık Veysel’in türküleri, eserlerinde verdiği kardeşlik ve birlik mesajları sizlere ilham kaynağı olacak ve eserlerinizde en iyi şekilde yansıtılacaktır.” şeklinde konuştu.

TÜRKSOY’da bulunmaktan duyduğu memnuniyetini dile getiren Kazakistan Besteciler Birliği Başkanı Balnur Qydyrbek, Aşık Veysel’in eserlerinden ilham alarak, kendi sanatsal yorumları ve izlenimleriyle birlikte güzel eserlerin ortaya çıkacağını umut ettiklerini söyledi. TÜRKSOY’a misafirperverliği ve düzenlediği etkinlikler nedeniyle de teşekkür eden Balnur, Türk Dünyası’nın bölünmez bir manevi dünyası olduğunu, ortak kültürünün bulunduğunu ve Dede Korkut’tan Köroğlu’ya, Köroğlu’dan Aşık Veysel bu ruhun devam ettiğini sözlerine ekledi.

TÜRKSOY faaliyetlerine ilişkin tanıtım filmlerinin gösterildiği görüşmede, Beibit Daldenbay bu yıl 80. yılını kutlayan ve 100’den fazla üyesi bulunan Kazakistan Besteciler Birliği hakkında kısa bilgi verdi.

Görüşme günün anısına çekilen hatıra fotoğrafıyla sona erdi.

CEVAP VER