Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov’a Danaker Devlet Nişanı’nı takdim etti.

Kırgızistan Devlet Konukevi’nde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, Türk dili konuşan ülkeleri birbirine bağlayan bir tür manevi köprü görevini üstlenen Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY’un Kaseinov liderliğinde önemli çalışmalara imza attığını yaptığını ve uluslararası arenada büyük bir prestij sahibi olduğunu söyledi.

Verimli iş birliği için Kaseinov’a teşekkür eden Ceenbekov, onun Kırgızistan ile TÜRKSOY arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesi, Kırgız halkının manevi ve kültürel değerlerinin korunması ve geliştirilmesi, ülke için öneme haiz etkinliklerin en üst düzeyde gerçekleştirilmesi için yaptığı kişisel katkıya dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Ceenbekov özellikle, TÜRKSOY tarafından 2018 yılının dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov Yılı ilan edilmesi, Kırgız şair ve yazarların kitaplarının yayınlanması nedeniyle TÜRKSOY Genel Sekreterine teşekkürlerini iletti.

Büyük ödül için Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov’a teşekkür eden Büyükelçi Düsen Kaseinov, çalışmalarında her zaman Kırgızistan yönetiminin desteğini hissettiklerini kaydetti.

Büyük yazar Cengiz Aytmatov hakkında da konuşan Kaseinov, 2018’in dünyaca ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov Yılı ilan edilmesiyle ilişkin kararın bütün üyeler tarafından destek gördüğünü ve yazarın doğumunun 90.yılı onuruna bütün dünyada etkinlikler düzenlendiğini bildirdi.

Kaseinov ayrıca, Kırgızistan’ın Tokyo Büyükelçiliği tarafından Kasım 2018’de Japonya’da Aytmatov’a ithaf edilen etkinlik yapılacağını belirtti. 

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY Genel Sekreteri Büyükelçi Kaseyinov Düsen Kaseinov, Kırgızistan ve Türk Dili Konuşan Ülkeler ile dostluğun, kültürel bağların geliştirilmesi ve güçlendirilmesine yaptığı katkılarından dolayı Danaker Devlet Nişanı’na layık görülmüş, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov, 30 Ağustos 2018’de TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’a, “Danaker Devlet Nişanı” verilmesini öngören kararı imzalamıştı.

Danaker Devlet Nişanı, 1999’dan bu yana halklar arasında barış, dostluk ve iş birliğinin geliştirilmesine katkıda bulunan devlet adamı, sanatçı ve bilim insanlarına veriliyor.

Kırgızistan’ın Danaker Devlet Nişanı daha önce, 2004 yılında Ukrayna Bilimler Akademisi Başkanı Boris Patan, Japon Diplomat Sadako Ogata ve Çin Ticaret Bakanı Hao Hoçen’e, 2011 yılında Türkiye Başbakanı görevindeyken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, 2015 yılında Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev’e, 2017 yılında ise Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’e verilmişti.

CEVAP VER