TBMM Genel Kurulu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın sağlık durumu nedeniyle ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplandı. 

Milletvekillerinin ant içmesi için toplanan Genel Kurulda, Başkanlık Divanında Meclis’in en genç milletvekillerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel görev aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locadaki yerini aldı. Erdoğan’a, TBMM Başkanlığı görevini devreden İsmail Kahraman, TBMM Geçici Başkanvekili olarak AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü eşlik etti.

Genel Kurul’da daha sonra İstiklal Marşı okundu.

Milletvekili sıralarına kırmızı karanfil ve TBMM logolu kokart bırakıldı.

TBMM Genel Kurulunda 27. Dönem milletvekilleri yemin etmeye başladı.

İlk yemini eden Geçici Meclis Başkanı, İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz oldu. Yılmaz, Başkanlık Divanı kürsüsündeki yerinden ayağa kalkarak yemin metnini okudu.

Daha sonra HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, kürsünün yanına yerleştirilen rampadan tekerlekli sandalyesiyle çıkarak ant içti. Ardından engelli AK Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç yemin etti.

Mazeret bildiren milletvekilleri de il sırasını beklemeden milletvekili andını içerken, Başbakan Binali Yıldırım da ilk yemin edenler arasında yer aldı.

TBMM Genel Kurulundaki yemin törenini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YSK Başkanı Sadi Güven, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, yabancı misyon temsilcileri de izliyor.

Bu arada, AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, bazı kelimeleri eksik söylediği için yemini tekrarladı.

Genel Kurula ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve son olarak HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli geldi.

TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, “Bir olursak, beraber olursak, başaramayacağımız ve üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur.” dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 27. Dönem 1. Yasama Yılı açılışında konuşan Yılmaz, geçirdiği bir kaza nedeniyle ameliyat olduğunu, uzun müddet ayakta kalamayacağını söyleyerek oturarak konuşma yapmak isteğini belirtti.

Seçimlerin ülkeye ve Türk milletine hayırlı uğurlu olmasını dileyen Yılmaz, “Ülkemizin ve dünyanın terör, sosyal çatışmalar, ekonomik problemler ve savaş gibi çok çeşitli sorunlarla iç içe yaşadığı günümüzde milletvekili olarak Türk milletinin temsilcisi sıfatıyla bu yüce Meclisin, bu Gazi Meclisin çatısı altında bir araya gelmiş bulunuyoruz. Her birimiz farklı illerden, farklı partilerden bu ülkeye, Türkiye Cumhuriyeti devletine ve temsilcisi olduğumuz illere ve insanlara hizmet arzusuyla bu yüce Meclisi şereflendirdik.” diye konuştu.

Milletvekillerini tebrik ederek, ülke ve millet için hayırlı, yararlı ve başarılı çalışmalar yapacaklarına dair inancını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

“Hangi partiden olursak olalım, hangi ilimizi temsilen burada bulunursak bulunalım hepimizin Anayasa’mızda sınırları, özellikleri belirlenmiş Türkiye Cumhuriyeti devletine sahip çıkmak, onun sonsuza kadar yaşamasını temin etmek gibi bir ideal ve hedefimizin bulunduğuna inanıyorum. Bu ruh ve idealle, bu duygu, düşünce ve çalışmalarla partilerimizin, temsilcisi olduğumuz illerin ve dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti devletinin milletvekilleri olarak bizi seçenlere olan sorumluluğumuzun gereğini yerine getirerek bu kutlu çatı altında bulunmanın hazzını birlikte yaşayacağız.

Bilindiği üzere anayasaların varlık nedeni devlet iktidarını sınırlandırmak ve devlet karşısında yurttaşların hak ve hürriyetlerini güvence altına almaktır. Parlamenter sistemde bu güvence, yasama organının yürütme erkini kontrol ve denetimiyle sağlanır. 27’nci Yasama Dönemi’yle birlikte ülkemiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dönemine geçmektedir. Bu sistemde yazılı soru önergesi hariç artık güvenoyu, bütçe hakkı, sözlü soru önergeleri gibi güçlü kuvvetler ayrılığı sisteminin doğal sonucu olan denetim araçları yoktur. Bununla beraber anayasamızın 104’üncü maddesinde de düzenlendiği şekliyle ister parlamenter sistemden ister Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden söz edilsin demokratik rejimlerin ve demokratik hukuk düzenlerinin değişmez ve mutlak bir temeli vardır. Buna göre, normlar hiyerarşisinde yasama organının çıkardığı anayasanın ve kanunların üzerinde bir kural yoktur. Bununla doğrudan bağlantılı olarak yasama yetkisi asli ve geneldir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yasamayla yürütme erkleri arasındaki ilişki, anayasal düzenlemeler ve uygulamada karşılaşılacak sorunlara bulunacak pratik çözümlerle şekillenecektir. Bu açıdan yüce heyetinize büyük görevler düşmektedir.”

Her devletin ve dolayısıyla o devletin temsil ettiği milletlerin çıkarları olduğunu, doğası gereği bu çıkarların her zaman rekabet içinde bulunduğunu dile getiren Yılmaz, “Bu durum veri olarak alındığında içinden geçmekte olduğumuz şu günlerde ülkemizin karşı karşıya olduğu başta terör olmak üzere pek çok sosyal ve ekonomik sorunların çözümü tamamen bizim göstereceğimiz basiret ve dirayete bağlıdır.” dedi.

Edilgen olmadan, kendi eyleminin birinci derece sorumlusu olarak etken olmak zorunda olduklarını belirten Yılmaz, bölgesinde huzurlu, istikrarlı ve güçlü, bu değerlerle bütünleşmiş bir Türkiye istemeyen ve bunlardan rahatsız olan harici unsurların elbette olduğunu kaydetti. Yılmaz, “Ancak sorumluluk duygumuz bizlere kişisel zaaf ve hatalarımızın da yaşanagelen problem ve olumsuzluklarda katkı ve vebalimizin olduğunu hatırdan uzak tutturmamalıdır. Bir olursak, beraber olursak, başaramayacağımız ve üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun yoktur.” değerlendirmesini yaptı.

Tüm milletvekillerinin, ülkede birlik ve beraberliği tesis adına önemli bir sorumluluk üstlendiğini vurgulayan Yılmaz, “Bu sorumluluğun gereği olarak toplumsal huzura, barışa katkı sağlamak ve ülkemizin ve insanların hakkı olan huzur ve güven ortamını tesis etmek sizlerin çalışmalarıyla gerçekleştirilecektir. Bu noktada bütün milletvekillerinin birbirlerini anlamaları, ülkenin ve insanın huzur ve mutluluğunu, arzu edilen güven ortamını temin için aynı hedefe yönlenmeleri gerekmektedir. Elbette farklı kişisel siyasi hedef ve düşüncelerimiz olabilir. Bunları yasaların, Anayasa’nın ve Meclis İçtüzüğü’nün amir hükümleri ve bizlere sağladığı yasal haklar çerçevesinde yerine getireceğiz ve getirebiliriz.” diye konuştu.

Barış, huzur ve güvenin temini açısından adalet, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü, demokratik hakların kullanımı ve ahlaki kuralların çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Yılmaz, bu değerlerin birer kıymet ifade etmesi ve etkinlik kazanabilmesinin, öncelikle Meclis çatısı altında uygulanmasının herkesin ortak ideali olması gerektiğini dile getirdi.

“Ülkemizin ve insanımızın geleceği için birlik ve dayanışma ruhunun burada kendini göstermesi gerektiği kanısındayım.” ifadesini kullanan Yılmaz, “Bu kutsal hedefe ulaşabilmek için fitneden, tefrikadan, ayrımcılıktan, bölücülükten uzak durulmalı, yurttaşlık hukuku ve birlikte mutlu yaşama bilinci öne çıkarılmalıdır. Aksi halde, yakın komşularımızın başına gelen elim olaylar bizleri tehdit eden ortak kaderlerimiz haline gelecektir. Bundan bütünüyle bu ülkede yaşayan ve Türk milletini umut olarak gören herkes zarar görecektir. Tarihimiz ve coğrafyamız bunun için çeşitli örnekleriyle doludur.” görüşünü kaydetti.

Herkesin başta 15 Temmuz 2016 hain kalkışması olmak üzere bütün olup bitenlerden ibret alması ve dersler çıkarması gerektiğini aktaran Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomik sorunlarımızı kuralları uygulayarak belki çözebiliriz ama fitnenin ve ahlaksızlığın bedelini, Allah korusun, çok ağır öderiz. Nitekim Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy yaklaşık 100 yıl kadar önce bu acıları bizzat yaşayan birisi olarak şöyle demiştir: ‘Girmeden tefrika bir millete düşman giremez / Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez.’ Yakın geçmişte yaşadığımız somut olaylar dolayısıyla 24 Haziran 2018 genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasında oluşan bu yüce Meclis tablosunun geçmişten ibret ve dersler alarak ülkemize barış ve güven ortamının tesisi için gerekli bütün adımları atacağını ve çalışmaları yapacağını umuyorum.

Diğer yönetsel politikalar gibi ekonomik politikalar da iktidarların milletten aldığı yetki çerçevesinde ortaya koydukları üretim ve bölüşüm tercihlerinin bir yansımasıdır. Tercih edilen politikalar sonucunda ortaya çıkan olumsuzlukların hesabını iktidarlar sandıkta verirler. Buradan hareketle bağımsızlığımızın ve demokrasimizin yegane güvencesi olan bu Gazi Meclisin, bu kurucu Meclisin saygınlığını korumak hepimizin ortak sorumluluklarındandır. Yapacağımız faaliyetlerde Türk milletinin temsilcileri olarak onun saygınlığına gölge düşürecek tutum ve davranışlardan kaçınmak, onun aziz hatıralarına sahip çıkmak hem bu Meclisi bizlere emanet eden ecdadımıza hem de bizleri milletvekili sıfatıyla buraya gönderen milletimize karşı ahlaki bir görevimizdir. Bu duygularla Türkiye Cumhuriyeti devletini ve bu Gazi Meclisi kuran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere herkese minnet ve şükranlarımı sunarken 24 Haziran 2018 genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tekrar ülkemize hayırlı olmasını Cenab-ı Allah’tan diler sizlere verimli, başarılı ve yararlı bir yasama dönemi temennisiyle saygılarımı sunarım.”

TBMM Genel Kurulunda yemin sırası Ankara’ya geldiğinde milletvekilleri Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Genel Kurulda milletvekillerinin yemini sürüyor.

Geçici Meclis Başkanı Durmuş Yılmaz, yemin sırası Ankara’ya geldiğinde salonda bulunanları Atatürk’ün anısı için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti milletvekilleri ve locada bulunan izleyicilerin alkışları eşliğinde salondan ayrıldı.

Locaya, milletvekilleri yakınları, davetiyeyle birlikte illerine göre sırayla alındı. İzleyicilerin de milletvekillerinin yeminini alkışlaması üzerine Yılmaz, TBMM İçtüzüğü gereği izleyicilerin sözle, alkışla düşüncelerini ortaya koyamayacağını hatırlattı. Yılmaz, buna uymayanların dışarı çıkarılacağı uyarısında bulunarak, herkesi sükunete davet etti.

Yılmaz, çalışmaların kısa sürede bitmesi için yemin sırası gelen ilin milletvekillerinden, kürsüye yakın bir yere gelerek zaman kaybının önlenmesini istedi.

AK Parti eski Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez kızı AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’yı, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar da oğlu AK Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar’ı locadan izledi.

TBMM Genel Kurulunun yeni dönemdeki yerleşim düzeni de değişti. Başkanlık Divanının sağına göre sırayla İYİ Parti, MHP, HDP, CHP ve AK Parti grupları yer aldı.

TBMM Genel Kurulu’nda, 27. Dönem milletvekillerinin yemin töreni sona erdi.

Genel Kurul’da milletvekillerinin yemini 10.5 saat sürdü. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın sağlık durumu nedeniyle, İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz ikinci en yaşlı üye sıfatıyla birleşimi yönetti.

AK Parti’nin yeni milletvekillerinden olan milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu da and içen milletvekilleri arasında yer aldı. AK Parti Sakarya Milletvekili Sofuoğlu, AK Parti sıralarının yanı sıra izleyici locasından da alkış aldı.

Milli Eğitim Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, yeminini yaptıktan sonra yerine geçmeden önce, CHP sırasının en önünde bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve grup başkanvekilleri ile tokalaştı.

TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, yemin eden milletvekillerini alkışlayan izleyicileri zaman zaman uyardı.

Yemin metnini hızlı okuyan HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, TBMM Geçici Başkanı Yılmaz’ın uyarısıyla yeminini tekrarlamak durumunda kaldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli milletvekillerinin yemin törenini sonuna kadar takip etti. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, yemin töreninin sonuna doğru bazı HDP milletvekilleri ile salondan ayrıldı.

Yemin sırası gelen milletvekillerinin yakınları, sırayla izleyici locasına alınarak milletvekillerinin yeminini izledi.

Durmuş Yılmaz, milletvekili yemininin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada, bu birleşimde and içemeyen milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu’na katıldıkları ilk birleşimin başında and içeceklerini bildirdi.

TBMM Başkanlığı için gösterilecek adayların isimlerinin bugünden itibaren, beş gün içerisinde TBMM Geçici Başkanlık Divanı’na bildirilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Başkan adayları, 11 Temmuz Çarşamba günü saat 24.00’e kadar bildirilebilecek.” dedi.

Yılmaz, Meclis Başkanlığı seçimine 12 Temmuz Perşembe günü saat 14.00’de başlanacağını kaydetti.

27. Yasama Parlamentosu’nun en yaşlı üyesinin CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal olduğunu aktaran Yılmaz, “TBMM İçtüzüğüne göre, TBMM Geçici Başkanlığını en yaşlı üye sıfatıyla Deniz Baykal’ın yapması gerekirdi. Ancak Baykal sağlık durumu nedeniyle bu görevi ifa edemedi, ikinci en yaşlı üye sıfatıyla bu görevi benim ifa etmem gerekmiştir. Başkanlık Divanı olarak Sayın Baykal’a geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, acil şifalar diliyoruz.” diye konuştu.

TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, birleşimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin töreni için, 9 Temmuz Pazartesi günü saat 16.30’de toplanmak üzere kapattı.

CEVAP VER