İlk uluslararası uçuşunu gerçekleştiren Sikorsky CH-53K King Stallion helikopteri Almanya’ya ulaştı.

Lockheed Martin, Sikorsky imalatı ağır yük helikopteri King Stallion önümüzdeki ay düzenlenecek olan ILA Berlin Havacılık Fuarında manevra kabiliyetini ve gelişmiş fly-by-wire uçuş kumanda yeteneklerini sergileyecek. CH-53K, fuar başlangıcına kadar Alman Hava Kuvvetleri, Holzdorf Hava Üssünde kalacak.

C-17 Globemaster askeri nakliye uçağına yüklenerek Avrupa’daki bir müttefik üssüne taşınan bu ilk King Stallion, Almanya yolculuğuna çıkmadan önce West Palm Beach, Florida’da Sikorsky Geliştirme uçuş merkezindeki bir tatbikata katıldı.

Burada stratejik hava indirme kapasitesini sergilemesinin ardından eğitimli Sikorsky mürettebatı tarafından kısmen parçalara ayrılan CH-53K helikopteri C-17 uçağının kabinine yüklendi. Tatbikatı izleyen Donanma Hava Sistemleri Komutanlığı ve ABD Deniz Kuvvetleri Komutanlığı temsilcileri gözetiminde gerçekleşen bu işlemin ardından uçak tekrar boşaltıldı.

Bu işlemler neticesinde; CH-53K programı, ABD Hava Kuvvetleri’nden ‘Hava Taşınabilirlik Test Yükleme Aktivitesi’ sertifikası almayı başardı.

TÜM TESTLERİ BAŞARIYLA GEÇTİ

Test programını yakın zamanda tamamlayan CH-53K King Stallion; maksimum 16.329 kg ağırlığındaki yükü tek noktadan kargo kancalı askı ile taşımayı başardı. 200 knot ileri uçuş süratine ulaştı, 60 derece yatışlı dönüş, 12 derece eğimli iniş ve kalkış gerçekleştirdi, harici yükü otomatik atma ve ateşli silah testlerini başarıyla geçti. Bu kilometre taşları Sikorsky’nin ilk CH-53K helikopterini ABD Deniz Piyadelerine teslim etmesine birkaç hafta kala gerçekleşti.

Modern akıllı tasarımın kullanıldığı yepyeni bir helikopter olan CH-53K dayanıklılık, emniyet, düşük bakım maliyeti, yüksek kullanılabilirlik, gelişmiş beka özellikleri göz önüne alınarak tasarlandı.

İnsani yardım, asker taşıma, kaza tahliyesi, özel harekat kuvvetlerine destek ve muharip arama kurtarma gibi görevleri yerine getirebilecek olan CH-53K uçuş ekibi ve yolcuların güvenliğini de en yüksek derecede sağlayacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

 

 

 

CEVAP VER