ABD’de Nevada Çölü üzerinde son yıllarda nadir de olsa görülen F-117 Nighthawk uçakları “Emekli bir uçak hala uçuş hattında ne arıyor?” sorusunu da beraberinde getirdi.

Hava kuvvetleri envanterinde teknik olarak “uçurulabilir depolama” (flyable storage) olarak sınıflandırılan tek kişilik, iki motorlu bu uçaklar; Tonopah, Nevada’daki test ve eğitim alanında depolanıyor.
ABD’de 23 Haziran’da kabul edilen 2017 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası uyarınca Hava Kuvvetleri her yıl  4 adet Lockheed Martin F-117’yi “demilitarize” olarak bilinen bir yöntemle tamamen hizmetten çıkaracak.
Havacılık tutkunlarının 2014 ve 2016 yıllarında uçan gizli uçakları tespit etmelerinin nedeninin de eğitim için depodan tekrar çıkarılan bu tip uçaklar olabileceği belirtiliyor.
2017 mali yılı bitene kadar tüm F-117 uçaklarını “uçabilir depolama”da tutmak zorunda olduklarını belirten bir yetkili, kongrenin hiçbir uçağın atılmasını istemediğini bu nedenle bu tür uygulamalara gidildiğini söyledi.
Kongre, resmi olarak 2007 ve 2008 yıllarında toplam 52 adet F-117’nin envanterden çıkarılması için yetki verse de olası bir savaş halinde  göreve çağrılabilmesi için muhafaza edilmesini istiyor.
Ancak düşman radarlarına yakalanmayan (stealth)  uçak önümüzdeki yıllarda tamamen ortadan kaybolabilir.
2017 yılında bir tane, ondan sonra da her yıl 4 adet F-117 envanterden çıkarılacak.
1980 yılında aktif hizmete başlayan, dokuz yıl boyunca deneme uçuşları gerçekleştiren ve bu arada birkaç tanesi düşen bu uçaklar ilk kez 19 Aralık 1989’da ABD Hava Kuvvetlerinin operasyonlarına katılmaya başlamış.
HENÜZ HİÇBİR F-35 DÜŞMEDİ
Geçtiğimiz hafta Nevada test ve eğitim merkezinde düşen ve “gizli görevli” olabileceği düşünülen uçağın böyle bir F-117 olma ihtimali üzerinde duruluyor.
Bir yetkili, Nellis Üssünden yüz mil kadar uzakta düşen uçağın 44 yaşında olduğu belirtilen pilotunun hayatını kaybettiği bu kazada; yeni hizmete giren ve en son teknolojiyle üretilmiş F-35 Ortak Saldırı Uçağı (Joint Strike Fighter)’lardan birinin ilk kez düştüğü şeklindeki spekülasyonların doğru olmadığını belirterek,  “Kesinlikle F-35 olmadığını söyleyebilirim” dedi.
Kazada düşen uçağın ne tip bir uçak olduğu henüz belirsizliğini koruyor.

CEVAP VER