İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, Trump hükümetinin İran aleyhine uyguladığı yeni ambargoların iki ülke ilişkilerini zehirleyip Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) ruhuna da aykırı olduğunu söyledi.

ABD, CBS televizyonuna konuşan Zarif, “ABD Başkanı Trump bu anlaşmanın Amerikalılar için kötü bir anlaşma olduğunu söylüyor’’ sorusuna karşılık, “Bu durum böyle değildir. Bu anlaşma tam olarak tüm taraflar için kabul edilebilir bir anlaşmaydı. Bu çok taraflı bir anlaşmadır ve BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmıştır. Bu vazgeçilebilecek veya tekrardan müzakere edilebilecek iki taraflı bir anlaşma değildir’’ dedi.

Beyaz Saray’ın İran’ı terörizme destek vermekle suçlamalarına karşın, Zarif de BAE ve Suudi gibi müttefiklerini suçlayarak, “Teröristi icat eden ülkeler vardır ve bunlara karşın ABD İran aleyhine tutum sergiliyor ve bunun nedeni anlaşılır değildir’’ dedi.

Zarif, ABD’ye İran’ı da kapsayan 6 Müslüman ülke ziyaretlerinin yasaklanması ile ilgili, “ABD’nin İran halkı aleyhine son aylarda yaptıkları kabul edilemezdir’’ dedi.

Zarif, Trump’in kendinden iyi niyet göstermesi gerektiği ile ilgili soruya karşılık da, “Bana göre tüm düşmanca mesajları göndermeyi durdurmak ABD hükümetine bağlıdır’’ dedi.

 

CEVAP VER