İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, günümüz dünyasında güvenliğin sadece askeri boyutla sınırlı olmadığını çok yönlü, girift ve kapsamlı bir kavram olduğunu söyledi.

Özbekistan’ın Semerkand kentinde düzenlenen Uluslararası Güvenlik ve Kalıcı Kalkınma Konferansında bir konuşma yapan Zarif, “Milyarlarca dolar ödeyerek güvenliği satın alıp gemilerle ithal edemeyiz. Güvenliğin ticarileştirilmesi yeni bir kavramdır ve bunu bazı bölge dışı güçler siyasi edebiyata dahil etmişlerdir ve maalesef bu konuda iyi müşteriler de bulmuşlardır’’ dedi.

Günümüzde birilerinin güvenliğinin başkasının güvenliğine bağlı olduğunu ifade eden Zarif, “Tek yönlü güvenlik, askeri güce dayalı güvenlik dönemi sona ermiştir ve bölge dışı müdahaleci güçler kendi hayali güvenlikleri için başka ülkeleri güvensizleştirme dersini Irak, Suriye, Yemen ve Afganistan’dan sonra öğrenmişlerdir’’ dedi.

Zarif, “Bugün güvenliğe ulaşmak için bir ülkenin en önemli unsuru olan halka dayanarak içsel güvenliğe ulaşması gerekir ve daha sonra yapıcı işbirliği ve komşularla paylaşımlarla kalıcı ve toplu güvenlik elde edilmelidir’’ diye konuştu.

İran’ın Orta Asya ülkelerinin bağımsızlıklarını kazandıklarından beri dostane, kardeşçe, karşılıklı saygı ve ortak menfaatlere daya ilişkilerde öncü olduğunu ifade eden Zarif, “İran’ın stratejisi çeşitli alanlarda işbirliğinin artması, bölgede barış ve istikrarın sağlanması, bölgesel ve uluslararası kurumlar çerçevesinde işbirliğine dayalıdır’’ dedi.

İran’ın komşu ülkelerinin istikrar ve güvenliğini kendi istikrar ve güvenliği gibi gördüğünü ifade eden Zarif, bu doğrultuda bölgesel gerginliklerin çözümüne, terörizm, radikalizm, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı ile mücadele konularında faal şekilde mücadele ettiğini ifade etti.

Terörizm ve radikalizmin Batı Asya, Orta Asya ve Kafkasya, Hint Yarımadası, Kuzey Afrika ve Güney Doğu Asya bölgelerinin güvenlik tehdidi sayıldığını ifade eden Zarif, bunlarla mücadelenin bölge ülkelerinin birlik ve işbirliğine bağlı olduğunu ifade etti.

Zarif, İran’ın 1974 yılından beri nükleer silahlardan arındırılmış Ortadoğu önerisini getirdiğini fakat Siyonist rejimin mütecaviz politikaları ve ABD’nin destekleri ile bu öneriden sonuç alınmadığını ifade ederek, “Biz nükleer anlaşmaya ulaşarak ve tüm taahhütlerimize bu çerçevede uyarak uygulamada da kitle imha silahlarının yayılmasını önlemeye bağlılığımızı ispatladık’’ dedi.

İran’ın son 25 yılda Orta Asya ekonomik işbirliğinde çeşitli alanlarda olumlu rol oynamaya çalıştığını ifade ettiğini belirten Zarif, bu çabanın yanı sıra İran’ın kara, demiryolu taşımacılık alt yapısı ve transit kapasitesini de bölge ülkelerinin kullanımına sunduğunu söyledi.

CEVAP VER