İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, Suriye’nin Deyr Elzur kentinin ablukasının kırılmasının radikal ve terörist guruplar karşısında büyük zafer olduğunu söyledi.

Zarif, El Meyadin Televizyon kanalına yaptığı açıklamada, bu önemli zaferden dolayı Suriye milletini kutlayarak, radikal gurupların bölge ve dünya’da yeri olmadığını söyledi.

Zarif, “Herkesin el ele vererek siyasi bir çerçevede tüm guruplar arasında barış ve istikrarın sağlanması için çalışma zamanı gelmiştir’’ dedi.

Zarif, “Suriye krizi için sırf askeri çözüm senaryosunun cevap vermediğini düşünüyorum, Suriye devleti ve milleti nihai zafer elde etmeye yakınlar ve IŞİD’in yenilmesi ile askeri yoldan uzaklaşacağız’’ dedi.

“Suriye halkına ne yapmaları gerektiğini söyleyemeyiz’’ diyen Zarif, “Biz radikalizm önünde durduk ve bundan sonra Suriye halkı arasında görüşmeler yolunu kolaylaştırmalıyız’’ dedi.

Astana müzakerelerine değinen Zarif, bu müzakerelerin Suriye krizinin başından bu yana en başarılı siyasi eylem olduğunu belirterek, bir sonraki Astana oturumunun da bugüne kadar elde edilen başarıların korunması için iyi bir fırsat olacağını söyledi.

Zarif El Meyadin ile görüşmesinde, “Bizim elimiz komşularla işbirliği için açıktır ve biz Suriye’de şiddetin, Bahreyn’de baskıların ve Yemen’de akılsızca savaşın sona ermesi için Arabistan dahil bölgenin tüm ülkeleri ile işbirliğine hazırız’’ dedi.

Zarif, Yemen savaşına taraf Arabistan, BAE ve diğer ülkelerin hiç birinin hedeflerini gerçekleştiremediklerini söyledi.

Zarif, “Biz radikalizm sorunu ile karşı karşıyayız. Fars Körfezi ülkelerinin hepsi radikalizm tehlikesi ile karşı karşıyalar. İran istikrar ve güvenliğin sağlanması için tüm komşuları ile işbirliğine hazırdır’’ dedi.

İran ve Arabistan ilişkilerine değinen Zarif, “İran, Arabistan ile görüşmelere hazırdır. Eğer Arabistan bu sayfayı çevirmeye hazırsa İran’da buna hazırdır. Bu sayfanın çevrilmesinin gereği işbirliğidir. Bölgede anlaşma ve işbirliğinin gereği üslup değişikliğidir ve bölge ülkeleri kendi güvenliğini sağlama gücüne sahipler’’ dedi.

İran’ın sadece Fars Körfezi güvenliğine değil tüm bölge güvenliğine önem verdiğini ifade eden Zarif, “Radikalizm tüm bölge ülkeleri için bir tehlikedir ve bundan dolayı güvenliğin sağlanması için komşulara dayanmalıyız ve İran bu konuda önemli bir ortaktır ve tüm komşuları ile istikrar ve güvenliğin sağlanmasına hazırdır’’ dedi.

Suudi Dışişleri Bakanı Adil Elcebir ile İstanbul’da görüşmesine değinen Zarif, bu görüşmenin Filistin’e destek amaçlı olduğunu söyledi.

Bu seneki Hac merasiminin sorunsuz bir şekilde sona ermesinden mutluluk duyduğunu ifade eden Zarif, İran’ın her zaman Hac merasiminin siyasileştirmemesini istediğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Zarif Nükleer anlaşmaya değinerek, bu anlaşmanın çok taraflı bir anlaşma olduğunu belirtti.

Batı dünyasının ABD’nin politikalarını dikte etmekten bir şey kazanmadığını ifade eden Zarif, bundan dolayı ABD’nin sorun çıkarmalarına rağmen nükleer anlaşmanın devam ettiğini söyledi.

Zarif, nükleer anlaşmanın ABD’ye karşı devam edip etmeyeceğine yönelik bir soruya karşılık, “Bizim tercihimiz böyle bir olaya şahit olmamaktır. Fakat bu imkansız değildir. ABD nükleer anlaşma karşısında emaneti koruyamadı. İran’ın anlaşmadan çıkmadan diğer seçenekleri de vardır ve gerektiğinde, zamanında bunları kullanırız’’ dedi.

Zarif, ABD Dışişleri Bakanı ile görüşmesi hakkında, “ABD Dışişleri Bakanı ile BM Genel Kurul esnasında görüşme programım yoktur, fakat 5+1 ülkeleri toplantısı olduğu takdirde bir salonda beraber olacağız’’ dedi.

Zarif, İran ve Türkiye ilişkileri ile ilgili, “İran, Türkiye ilişkileri çok önemlidir. Suriye konusunda ve bazı bölgesel meselelerde bazı ihtilaflara rağmen görüşmelerle bu ihtilaflar azaltılabilir’’ dedi.

Zarif, İran Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanının Türkiye ziyareti ile ilgili bu ziyaretin bölgesel konularda görüşmeler maksadı ile ikili görüşmelerden olduğunu söyledi.

Zarif, “İran, Türkiye ile radikalizm, terörizm ve diğer mevzularda devam etmek istiyor, zira iki ülke ilişkilerinin gelişmesi herkesin yararınadır’’ dedi.

Zarif sözlerinin devamında Irak Kürt bölgesindeki referanduma değinerek, “Biz Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda Türkiye ve uluslararası camia ile aynı düşüncedeyiz. Bağımsızlık için referandum Kürtler için büyük tehlikedir. Kürtler bugün Irak’ta her zamandan daha iyi durumdalar. Devlet ve parlamentoda temsilcileri var ve Cumhurbaşkanı da Kürtlerdendir’’ dedi.

Bağdat ve Irak Kürt bölgesi arasında görüşmelerin başlamasının ortaklık ve birlikte yaşamanın güçlenmesi için en iyi yol olduğunu ifade eden Zarif, İran’ın bu yönde yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

Zarif sözlerinin devamında, “ABD eğer nükleer silah konusunda ciddiyse İsrail’in nükleer silahları tehlikesi üzerinde durmalı. İsrail, bölgede nükleer silah sahibi tek ülkedir ve Ortadoğu’nun kitle imha silahlarından arındırılması önündeki tek engeldir’’ dedi.

“İsrail’in 200 nükleer başlığı bölge ülkeleri için ciddi bir tehlikedir’’ diyen Zarif, “İsrail’in tüm bölge sorunlarında parmağı vardır” dedi.

Filistin meselesinin İslam ümmeti önündeki en büyük sorun olduğunu ifade eden Zarif, “Tüm İslam ülkeleri Filistin meselesi ekseninde toplanmalılar. Filistin meselesinin çözüm yolu Filistin halkının haklarının verilmesi ile mümkün olmaktadır’’ dedi.

 

CEVAP VER