Kızılderili kabilesi Yurok’lar, havadan araştırma ve haritalama görevleri için ABD’li uçak İmalatçısı Textron Havacılık’tan Özel Görev Grand Caravan EX uçağı satın aldı.

Textron Havacılık, Yurok Kabilesi’nin Condor Havacılık şirketine bir Cessna Grand Caravan EX uçağı teslim ettiğini duyurdu. Özel görev Grand Caravan EX uçağı, Kabile’nin büyük ölçekli çevresel restorasyon projeleri gerçekleştirme, uzun vadeli doğal kaynak yönetimi kararlarını değerlendirme ve iklim değişikliğinin etkilerini ölçme kapasitesini artıracak.

Yurok Kabilesi, dünya yüzeyinin son derece hassas üç boyutlu haritalarını oluşturmak ve sonsuz geniş bir veri yelpazesi toplamak için son teknoloji Işık Algılama ve Menzil (Light Detection and Ranging/LiDAR) sistemlerini ve üst düzey hava görüntüleme ekipmanını kullanacak. Nehirler, göller ve okyanuslar dâhil olmak üzere karasal ve sucul habitatları inceleyecek.

KALİFORNİYA’DAN ALASKAYA KADAR HASSAS HARİTALAMA HİZMETİ

Yurok Başkan Yardımcısı Frankie Myers konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Bu yeni uçak, somon yumurtlama akışlarını bütünsel olarak iyileştirme yeteneğimizi önemli ölçüde artıracak ve arazimizi iklim değişikliğine karşı daha dayanıklı hale getirecek. Kuzey Kaliforniya’da biyolojik olarak çeşitli ekosistemleri yeniden inşa etme ve yangından zarar görmüş ormanları onarma çabalarımızın etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için LiDAR verilerini ve yüksek çözünürlüklü hava görüntülerini kullanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Grand Caravan EX, halihazırda Condor Havacılık bünyesinde hizmet veren bir Cessna Turbo Skylane’e katılıyor. Kabile projelerine ek olarak Condor Havacılık, Yurok Balıkçılık Departmanı’nın teknik ekibiyle birlikte Kaliforniya’dan Alaska’ya kadar geniş bir müşteri yelpazesine hassas haritalama ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme himetleri sağlıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER