ABD’nin ihtiyaç fazlası “Kiowa Warrior” helikopterleri Yunan Ordusunu güçlendirecek.

Daha önce ABD Ordusu tarafından kullanılan 70 adet “Bell Helicopter OH-58D Kiowa Warrior” silahlı keşif/gözetleme helikopteri Yunanistan tarafından satın alınacak.

ABD askeri birliklerinin ihtiyaç fazlası olan bu helikopterler ile silah ve teçhizatın bu yıl sonuna kadar teslim edilmesi ve 2019 yılında işletilmeye başlanması planlanıyor.

Yunan hükümetinin dışişleri ve savunma konseyinden 9 Ocak’ta alınan onay sonrasında ilerleme kaydedildiğini belirten Atina, programa 44 milyon € (54 milyon $) ayıracak. Bu meblağa uçuş ve teknik personelin eğitimi, helikopterlerin Yunanistan’a gönderilmesinden sonra aktif hale getirilmesi ve ilk iki yılda yapılacak operasyonlar için yedek parça masrafları dahil olacak.

ihtiyaç fazlası paket 36 tam donanımlı helikopterden oluşuyor. Bazı aviyonik, navigasyon ve iletişim ekipmanlarından yoksun olan 24 helikopter ise eğitim amaçlı kullanılacak. Diğer 10 helikopterin gövdeleri de yedek parça gereksinimini karşılamak amacıyla değerlendirilecek.

Yunan Ordusunun envanterine girecek olan OH-58D helikopterleri; Lockheed Martin AGM-114K Hellfire havadan-yere füzeler, Hydra-70 tipi 70mm güdümsüz roket ve 50 kalibrelik makineli tüfekle silahlandırılacak. Helikopterlerin Ege Denizindeki Yunan Adalarına dağıtılması bekleniyor.

Yunanistan, ABD’nin ihtiyaç fazlası OH-58D helikopterlerini alan üçüncü ülke olacak. Daha önce aynı helikopterlerden 16 tanesini Hırvatistan, 24 tanesini de Tunus satın almıştı.

Yunanistan Ordusunda toplam 160 helikopter bulunduğu tahmin ediliyor. Bunlar arasında Agusta-Bell AB205 ve AB206, Bell UH-1H, Boeing AH-64A/D Apache, CH-47D/SD Chinook ve NH Industries NH90 tipi helikopterler yer alıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER