Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, bölgedeki bütün unsurlarla sürekli iletişim kanallarını açık tutan, barışın imkanlarını zorlayan ülke’nin Türkiye olduğunu belirterek; “Bizim bölgeye sırtımızı dönüp, olup biteni görmemek yangını uzaktan seyretmek gibi bir lüksümüz yoktur. Suriye, Irak, Yemen, Libya krizleri bitmeden önümüzde Körfez’de yeni bir kriz meydana çıktı. Körfez İşbirliği Konseyinin bazı ülkeleri, Katar ile diplomatik ilişkilerini kesme ve bu ülkeye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı. Bu gelişmeyi Türkiye olarak üzüntüyle karşılıyoruz.” dedi.

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, geçtiğimiz günlerde Londra’da yine bir terör saldırısının meydana geldiğini, hayatını kaybeden insanların olduğunu anımsattı.

Terörü en şiddetli şekilde amasız, fakatsız lanetlediklerini ifade eden Yıldırım, İngiltere yönetimine ve halkına başsağlığı diledi.

İngiltere’nin ve terörist saldırıya uğrayan her ülkenin yanında olduklarını vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Biz bu acıyı bütün ülkelerden daha fazla biliriz. Eylemi yapanların kimliğine bakarak bu işlerden Müslümanları sorumlu tutma gayretleri maksatlıdır. Daha önce defalarca ifade ettik. Terörün dini, milliyeti olmaz. Terörist teröristtir, alçaktır, zalimdir. Terör hepimizin bütün insanlığın ortak düşmanıdır. Hep birlikte teröre karşı ortak bir mücadele başarı için vazgeçilmezdir. Batılı ülkelerde giderek yaygınlaşan İslam düşmanlığı ve ırkçı yaklaşımlar maalesef teröre uygun zemin hazırlıyor. Yapılması gereken terörü, çifte standarda düşmeden toptan mahkum etmek ve ortak bilinçle mücadeleyi sürdürmektir. Toplumların, devletlerin her türlü ırkçı, ayrımcı eğilimlerden özellikle kaçınması gerekiyor.”

Yıldırım, Türkiye’nin bugün barış ve kardeşlik esasına dayalı, dostlukları güçlendiren, düşmanlıkları azaltan bir dış politika sürdürdüğünü bildirdi.

Bugün dünya üzerinde Ortadoğuyu en iyi bilen, en iyi analiz eden, bölgede ne olup bittiğini en iyi gözlemleyen ülkenin Türkiye olduğuna dikkati çeken Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bölgedeki bütün unsurlarla sürekli iletişim kanallarını açık tutan, barışın imkanlarını zorlayan ülke de Türkiye’dir. Bizim bölgeye sırtımızı dönüp, olup biteni görmemek yangını uzaktan seyretmek gibi bir lüksümüz yoktur. Suriye, Irak, Yemen, Libya krizleri bitmeden önümüzde Körfez’de yeni bir kriz meydana çıktı. Körfez İşbirliği Konseyinin bazı ülkeleri, Katar ile diplomatik ilişkilerini kesme ve bu ülkeye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı. Bu gelişmeyi Türkiye olarak üzüntüyle karşılıyoruz. Bölgemizin barış ve istikrara ihtiyacı olduğu dönemde stratejik işbirliğimiz olan Körfez İşbirliği Konseyi Ülkelerinin kendi aralarında yaşanan sorunlara diyalogla, sükunetle çözüm üretmelerini temenni ediyoruz. Bu meselenin çözümü için Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, hükümetimiz, ilgili ülkeler nezdinde ve diğer ülkeler nezdinde diplomatik temasları başlatmış bulunuyoruz. Hükümet olarak her seviyede çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

Yıldırım, beklenti ve arzularının bu ülkelerin aralarındaki meseleyi müzakere ve iletişim yoluyla tatlıya bağlamaları olduğunu aktardı.

Bölgede yaşanan terör olaylarının arzu edilen birlik ve beraberlik ruhunu her gün daha da gerekli hale getirdiğini vurgulayan Yıldırım, “Yaşadığımız toprakların bizleri birbirimize kardeş kılan değerlerini unutmamamız icap ediyor. Mübarek ramazan ayına yakışan dostane bir diyalogun geliştirilmesi için Türkiye olarak aktif tutumumuzu sürdürmeye devam edeceğiz Devletler arası ilişkiler asılsız haberler yüzünden yara almamalıdır.” ifadesini kullandı.

Yıldırım, ülkede terörle mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğini, gerek yurt içinde gerek yurt dışında terör örgütlerine nefes aldırmadan operasyonların sürdürüldüğünü belirtti.

Vatandaşların huzuru için öncelikli olarak sınırları daha güvenli hale getirdiklerine işaret eden Yıldırım, şunları kaydetti:

“Aldığımız tedbirler sayesinde sınırlarımız dışından ülkemize gelen terör unsurlarının sayısında önemli bir azalma gözlemlenmektedir. Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde kış ayı boyunca sürdürdüğümüz operasyonlarda bölücü terör örgütüne ağır bir darbe indirdik. Güney sınırlarımız emniyet altına almak için başlattığımız sınır güvenliği çalışmaları tamamlanmış durumdadır. Rakka’da, ABD’nin oradaki terör unsurlarıyla başlattığı operasyon devam ediyor. Bu konuyla ilgili defalarca ikazlarımıza rağmen müttefikimiz, dostumuz Birleşik Devletler ne yazık ki terör gruplarıyla bir başka terör grubunu yok edeceğini düşünerek bir işbirliğine gitti. Türkiye olarak bu işbirliğinin doğuracağı sonuçlardan ülkemizin zerre kadar zarar görmesine asla izin vermeyeceğiz. Bunu başından beri açıkladık. Terör ister içerde ister dışarıda, ülkemizi, milletimizi, vatandaşımızın can ve mal güvenliğini nerede tehdit ederse etsin anında gereken karşılık verilecektir.”

AK Parti Grup Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, Rakka operasyonuna ilişkin, “Ülkemiz için tehdit oluşturan hiçbir duruma müsaade etmeyeceğiz. Rakka’da ya da o bölgede herhangi bir noktada güvenliğimizi tehdit eden bir durumla karşılaşırsak gereken cevabı anında veririz.” dedi.

Yıldırım, Rakka operasyonuna değinerek, bu operasyon sonrası ortaya çıkan durumu da yakından izleyeceklerini ve gerekli tedbirleri alacaklarını belirtti.

Türkiye olarak Cerablus’ta, Rai’de, El Bab’ta yürütülen mücadelenin bölgenin istikrarı ve barışı için ne kadar isabetli olduğunun görüldüğünü anlatan Yıldırım, “Ülkemiz için tehdit oluşturan hiçbir duruma müsaade etmeyeceğiz. Rakka’da ya da o bölgede herhangi bir noktada güvenliğimizi tehdit eden bir durumla karşılaşırsak, gereken cevabı anında veririz.” diye konuştu.

Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir kez daha ifade etmek isterim ki terör örgütlerine destek müttefiklikle bağdaşmıyor. Bölgedeki terör örgütlerine karşı hiçbir ayrım yapmadan, ortak bir dille mücadele edilmesi şarttır. Türkiye’nin hassasiyetleri ve kırmızı çizgileri bellidir, bunlar asla değişmeyecektir. ”

Başbakan Yıldırım, Iğdır’da mahkeme kararı ile iptal edilen il genel meclisi seçimlerinin geçen pazar günü yenilendiğine işaret ederek, 11 Meclis üyesinden 7’sini AK Parti’li adayların kazandığını aktardı.

Diğer üyelerden birinin MHP, üçünün ise HDP’li olduğunu ifade eden Yıldırım, daha önce 11 üyenin partilere dağılımının ise 1 AK Parti, 4 MHP’li ve 6 HDP’li şeklinde yapıldığını anımsattı.

Yıldırım, “2014’te AK Parti’nin Iğdır’daki oyu yüzde 19. 2017’de yüzde 42. İşte sonuç. Bu sonuç bazılarına şaşırtıcı gelebilir. Ama şaşırmamıza gerek yok, çünkü biz halk oylaması öncesinde de Iğdır’a gittik. Iğdır’da vatandaşlarımızın gözlerindeki parıltıyı gördük. Terör örgütünün baskısında, zulmünden kurtulan vatandaşlarımız devletiyle, bayrağıyla, ülkesiyle birliği, beraberliği en iyi şekilde sergilediler. İşte bu seçimlerin sonucu da bunun bir isbatıdır. teşekkür ediyoruz. Tüm Iğdırlı vatandaşlarımıza duydukları güven için teşekkür ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Spor Toto Süper Lig’ e yükselen takımları da kutlayan Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

“Süper Lig’de üç yeni takımımız oldu. Bunlardan birisi Sivas, diğeri Malatya, bir diğeri de benim de milletvekili olduğum, İzmir’in Göztepe takımı. Her üç takımımıza da başarılar diliyorum. Ayrıca şampiyon olan Beşiktaş’ı da tebrik ediyorum. Bu arada PTT Birinci Lig’e çıkan takımlar da var. Onları da unutmayalım. İstanbulspor, Ankaragücü, Büyükşehir Erzurumspor. Bu takımlarımızı da tebrik ediyorum. Başarılarının devamını diliyorum.”

Yıldırım, Türkiye ekonomisinin yaşanan küresel ve yerel şoklar karşısında yine güçlü bir performans sergilediğini belirtti.

2013 yılında Gezi olayları ve 17-25 Aralık darbe girişimine rağmen ekonominin yüzde 8.5 büyümeyi başardığını, iki seçimin gerçekleştirildiği 2014 yılında ise büyümenin yüzde 6.1 oranında olduğunu anlatan Yıldırım, “2015 ‘te de iki seçim geçirmemize rağmen, zor bir yıl olmasına rağmen yine büyümeye Türkiye devam etti.” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, şu görüşlerini paylaştı:

“Terör fitnesini yayan şer odaklarına rağmen de 2015’te yine yüzde 6.1 oranında büyüdük. 2016’ya geldiğimizde 15 Temmuz kanlı darbe girişimini yaşadık. Ülkemizin siyasi tarihinde yaşadığı en ağır saldırıdır, 15 Temmuz. Allah’a şükür olsun ki bu darbe girişimine ve teröre rağmen yoğun mücadelemiz ve aldığımız tedbirler sayesinde 2016’yı yüzde 2.9 büyümeyle kapattık. Hatırlayın o günlerde değerlendirme kuruluşları Türkiye için, zehir zemberek açıklamalar yaptılar. Ve bunun etkilerini de üçüncü çeyrekte gördük. Üçüncü çeyrekte Türkiye küçüldü, ancak son çeyrekte alınan tedbirlerle toparladı, yine dünya ortalamasının iki katında bir büyümeyi gerçekleştirdik. Son dönemde ekonomide yaşanan olumlu yönde gelişmelerle birlikte inşallah bu yıl hedeflenen yüzde 4.2’nin üzerine çıkacağız.”

Piyasaları canlandırmak için birbiri ardına üretim ve teşvik tedbirleri alarak yürürlüğe soktuklarını aktaran Yıldırım, Kredi Garanti Fonu teminatıyla 277 bin firmaya, 181 milyar lira kredi temin edilerek, iş aleminin finansmana erişimindeki sıkıntıyı ortadan kaldırdıklarını bildirdi.

Başbakan Yıldırım, böylece mevcut borçların yeniden yapılandırıldığını, nakit ihtiyacının da giderildiğini kaydetti.

10 milyon mükellefin devlete olan vergi, SSK prim borçlarını da yeniden yapılandırdıklarını belirten Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

“Böylece 120 milyar tutan bir yükümlülüğü gelecek yıllara yayarak vatandaşın üzerindeki yükü aldık. Son bir yıl içinde yapacağız dediğimiz vaatlerimizin, icraatlerimizin yüzde 85’ini başarıyla tamamladık. Yüzde 20’sinin çalışmalarını sürdürüyoruz. Ekonomideki iyiye gidiş devam edecek. İhracatımızdaki yükselme istikrarlı şekilde devam ediyor. 2016 yılını 142,5 milyar dolarla kapatmıştık, Mayıs sonu itibarıyla ihracatımız yıllık bazda, 147 milyar doları gösteriyor.”

AK Parti Grup Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, “Gerek kıdem tazminatı, gerek çalışma hayatıyla ilgili alacağımız tüm kararları olgunlaştırmadan önce mutlaka sosyal taraflarla bir araya geleceğiz ve onlarla uzlaşma, ortak nokta bulma yolunu sonuna kadar sürdüreceğiz. Çalışanlarımızın hiçbirinin kazanılmış hakkına halel gelmesine izin vermeyiz. Buna kıdem tazminatı da dahil.” dedi.

Yıldırım, Türk lirasının, bu yıl dolar karşısında en fazla değer kazanan para birimlerinden biri olduğunu belirterek, Ocak ayı başında yaşanan dalgalanmanın ardından alınan tedbir ve halk oylaması sonrası artan olumlu hava ile birlikte dolar-Türk lirası kurundaki düşüşün devam ettiğini ve şu anda 3,5 lira seviyesinde bulunduğuna dikkati çekti.

Geçen senenin son aylarında 300 seviyesine çıkan Türkiye ülke risk priminin ise şu anda 194 seviyesine gerilediğini, yüzde 50’den fazla bir iyileşme gözlendiğini aktaran Yıldırım, bunun, son iki yılın en düşük seviyesi olduğunu ifade etti.

Yıldırım, “Kurdaki bu olumlu gelişme, kredi risk primlerindeki düşüş, tahvil piyasalarında, para piyasalarında da gözleniyor. Borsa İstanbul, 99 bin puan ile tarihi bir zirveyi yakalamış durumda. Bütün bu göstergeler, yabancı yatırımcıların ülkemize güvenini bir kez daha teyit ediyor.” diye konuştu.

“Kurdaki olumlu seyir ve aldığımız tedbirlerin etkisiyle enflasyonda da aşağı doğru düşüş eğilimi başlamıştır.< ifadesini kullanan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sıkı para politikası ve kapsamlı tedbirler ile maliye politikalarının desteğiyle yıl sonunda enflasyonu tekrar tek haneli oranlara geriletmeyi hedefliyoruz. Bunu başaracağımıza inanıyoruz. Bu konuda hükümet olarak yapısal alanda reformlar başta olmak üzere sürece destek vermeye devam edeceğiz. Başlattığımız istihdam seferberliğiyle beraber yıl başından bu tarafa tam 1 milyon 200 bin işsize yeni iş bulduk, iş alanı oluşturduk. Hedefimiz işsizliği de tek haneye düşürmektir.”

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Türkiye’de 7 milyon işsiz bulunduğuna ilişkin sözlerini anımsatan Yıldırım, “Şimdi Kılıçdaroğlu’nun hesap kitaptan anlamadığını biliyorduk da bu kadar geniş aldığını bilmiyorduk.”dedi.

Türkiye’de 27,5 milyon çalışanın bulunduğunu vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

“Açıklanan işsizlik oranı ne? Yüzde 12,6. Yani çalışan nüfusun yüzde 12,6’sı. Çarptığınız zaman ne ediyor? Yaklaşık 3,5 milyon. Kılıçdaroğlu ne diyor? 7 milyon. Hadi yüzde 10 fazlayı anladık da yüzde 100 sapma olur mu kardeşim? Hesap uzmanısın sen. Geçmişte bu hesaplarını denetlediğin firmaların neden battığını iyi anlıyoruz. Ona lüzum yok. 1992-1998 yıllarında sen SSK’nın başındaydın. Borçsuz devraldığın kurumu 2,5 katrilyon zararla teslim ettin. Onun için senin bu hesapların da o günkü icraatını bir anlamda teyit ediyor.

Toplam işsiz sayısı 3,5 milyon. Doğru. Genç işsizlerimizin sayısı biraz fazla. Yani toplam içinde yüzde 20’yi buluyor. Bu yüksek bir oran. Şimdi istihdam seferberliği başlattığımız gibi gençlerimiz için de bir istihdam eylem planı hazırlıyoruz. Çalışmalar bu ay sonuna kadar tamamlanacak ve yürürlüğe koyacağız. Bundan sonraki önceliğimiz, işsizliği bir yandan azaltırken, bir yandan da genç işsizliğe yönelik acil tedbirleri hayata geçirmek. Gençleri, Kılıçdaroğlu ne çok düşünüyormuş meğer. Eğer gençleri düşünseydin, avaz avaz kampanyada 18 yaşında seçilmesine ‘hayır’ diyeceğine, ‘evet’ derdin de o zaman senin gençler konusunda samimi olduğunu bu millet görseydi.”

İktidar olmanın ciddiyet istediğini, ülke meselelerine hakim olmayı gerektirdiğini vurgulayan Yıldırım, “Muhalefetin sırtında yumurta küfesi yok. İstediği şeyi, istediği yerde söyleyebiliyor.” ifadesini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun, kıdem tazminatına ilişkin sözlerine de değinen Yıldırım, çalışma hayatının iyileştirilmesi için her türlü tedbiri alan iktidarın, AK Parti iktidarı olduğunun altını çizdi.

Binali Yıldırım, “Gerek kıdem tazminatı, gerek çalışma hayatıyla ilgili alacağımız tüm kararları olgunlaştırmadan önce mutlaka sosyal taraflarla bir araya geleceğiz ve onlarla uzlaşma, ortak nokta bulma yolunu sonuna kadar sürdüreceğiz. Çalışanlarımızın hiçbirinin kazanılmış hakkına halel gelmesine izin vermeyiz. Buna kıdem tazminatı da dahil.” diye konuştu.

Türkiye’nin, geleceği ve önündeki hedefleri yakalaması için mutlaka birçok alanda reform yapmaya ihtiyacının olduğunu kaydeden Yıldırım, “Reformlar, mevcudu geriye götürmek değil, mevcudu daha da ileriye taşımak, ülkenin aydınlık yarınlarını yakalamak içindir. Onun için çalışanlarımız merak etmesinler, bu ve buna benzer tezviratlara itibar etmesinler.” değerlendirmesinde bulundu.

CEVAP VER