Yeni Zelandalı pilot Gary Freedman, sahibi olduğu Slovenya imalatı Pipistrel Alpha Electro tipi uçakla Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası’nı Güney Adası’ndan ayıran Cook Boğazı’nı elektrikli uçakla geçen ilk pilot oldu. Freedman’ın 40 dakikalık solo uçuşu, Güney Pasifik’teki bu iki adayı geleneksel bir uçakla geçen ilk kişinin uçuşundan 101 yıl sonra gerçekleşti.

Gary Freedman, daha yeşil uçuş olanaklarına dikkat çekmeyi amaçlayan tarihi uçuşta, Wellington kıyı şeridine yaklaşırken gördüğü ilk şeyin, yenilenebilir enerji üreten bir rüzgâr türbininin dönen kanadı olmasının çok uygun olduğunu söyledi. 1 Kasım’daki uçuş, İskoçya’nın Glasgow kentindeki önemli bir etkinlik olan BM İklim Zirvesi’nin açılışına denk gelecek şekilde zamanlandı.

Freedman, 78 kilometrelik yolculukta şarjını korumak için deniz seviyesinden sadece 1000 feet irtifada ve 130 km/saatlik -nispeten yavaş- bir hızda uçtu. Yere indiğinde oldukça heyecanlandığını ve teknolojinin umduğundan daha iyi çalıştığını söyleyen Yeni Zelandalı pilot, “Bataryada hala yüzde 40 kaldı, neredeyse tekrar uçabilirdik.” dedi. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER