Kayseri Develi Belediyesinin en önemli kültür-sanat etkinliği olan ve bu sene 2-4 Ağustos 2018 tarihleri arasında düzenlenen ve birbirinden güzel etkinliklerin gerçekleştirildiği 36. Uluslararası Âşık Seyrani Kültür ve Sanat Festivali büyük bir coşkuyla kutlandı.

Çarşı Camiinde, Aşık Seyrani anısına Mevlidi Şerif okunmasıyla başlayan program Develi Belediyesi önünden Develi protokolü ve Develililerin katılımıyla yapılan kortej yürüyüşüyle devam etti. Kortej yürüyüşünün ardından Develi Belediyesi Mustafa Aksu Kültür Merkezinde TÜRKSOY Teşkilatı tarafından hazırlanan ve 2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti ilan edilen Türkistan ve Hoca Ahmet Yesevi’yi tanıtan fotoğraf sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

TÜRKSOY Teşkilatı Genel Sekreterliği İdari Mali ve Hukuki İşler Dairesi Başkanı Sancar Mülazımoğlu tarafından tanıtımı yapılan ve 2017 Türkistan Türk Dünyası Kültür Başkenti kapsamında TÜRKSOY Fotoğrafçılar Buluşmasından elde edilen fotoğraflardan oluşan serginin açılışından sonra Aşık Seyrani anıt meydanının da açılışını yapan Başkan Mehmet Cabbar ve protokol üyeleri 2. Yöresel El Ürünleri ve Lezzetler standını gezdi.

Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen konserin açılışında konuşan TÜRKSOY Daire Başkanı Sancar Mülazımoğlu, “TÜRKSOY teşkilatı olarak Türk halklarının tarih boyunca dünya medeniyetine yapmış olduğu katkıları önce kendi insanımıza sonra da tüm insanlığa yüksek sesle anlatmak, sahip olduğumuz kültürel mirası en iyi şekilde değerlendirerek sanatsal üretimlerle, yeni eserler ortaya çıkarmak, Türk topluluklarının kültürel ortaklığını güçlendirmek, resimden müziğe, tiyatrodan sinemaya, mimariden somut olmayan kültürel değerlere, edebiyattan güzel sanatlara, kültür ve sanatın bütün alanlarında tanışmak, kaynaşmak, birlikte üretmek, ürettiklerimizi dünyaya tanıtmak ve yeni nesillere aktarmak en büyük hedefimizdir.” dedi. Konuşmasının ardından Develi Belediye başkanı tarafından kendisine plaket ve hediyesi takdim edilen Mülazımoğlu da Develi Belediye başkanı Mehmet Cabbar’a festival anısına TÜRKSOY 25. yıl hediye tabağını takdim etti.

Açılışta Develililere hitap eden Başkan Mehmet Cabbar üç gün süresince çok renkli etkinliklerin düzenleneceği müjdesini vererek “Hemşerisi olmaktan iftihar ettiğimiz Seyrani’mizi anmak ve anlamak adına düzenlediğimiz bu muhteşem festivali 36 yıldır devam ettirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

TÜRKSOY teşkilatı girişimiyle etkinliğe dâhil edilen Astana Halk Dansları Topluluğu tarafından renkli geleneksel kostümlerle sahnelenen Kazak halk dansları gösterileri ile solist sanatçı Lara Rısbay tarafından büyük bir coşkuyla seslendirilen Kazak ezgileri Develililerden büyük alkış aldı.  Zeybekten Kafkas’a, semazenden semaha çeşitli Türk folklor örneklerinin sergilendiği gösterilerinin ardından Âşıklık geleneğinin yaşatılması için Âşık Seyrani Festivali’nin en önemli etkinliklerinden olan âşıklar konserinde, âşıklar güzel türkü ve şiirlerle Develililere muhteşem üç gece yaşattı. Sanat ve kültür adına birçok faaliyetin sergilendiği 36. Uluslararası Âşık Seyrani Kültür ve Sanat Festivali birbirinden güzel etkinliklerle sona erdi.

CEVAP VER