Hava gösterileriyle ünlü Avusturyalı “Uçan Boğalar” (Flying Bulls) akrobasi ekibi filosundaki BO105 tipi üç helikopterin boyasını yeniledi. Bu helikopterlerden birini de yeni bir gövde ile donattı.

Akrobasi için kullanılan BO105’lerden biri 45 yıldır hizmetteydi ve bütün gövde bileşenlerinin değiştirilmesi gerekiyordu. Helikopter demonte edildi, yakıt sistemi, uçuş kontrolleri ve elektrik tesisatı gibi tüm bileşenleri çıkarıldı, kontrol edildi ve gerekli onarımlar yapıldı. Ardından yeni gövdenin helikopterin diğer bölümleriyle bağlantısı tamamlandı.

Helikopter 1974’te inşa edildiğinde teknik standartları bugünkünden çok farklıydı. Bugünün yasal düzenlemeleri doğrultusunda dönüştürülmesinin oldukça karmaşık olması; Flying Bulls mühendisleri, üretici Airbus Helikopter Almanya (eski adıyla Messerschmitt-Bölkow-Blohm) ve havacılık otoriteleri arasında yakın işbirliği gerektiriyordu.

Gövde bileşeni değiştirildikten ve tüm ayarlamalar tamamlandıktan sonra, BO105 diğer iki BO105’in yeniden boyandığı Vorarlberg’e transfer edildi. Boya işinin bitmesinin ardından üç helikopter kamyonlarla yeniden Salzburg’a taşındı. Gerekli tüm testler ve kalibrasyonları içeren son montaj üç hafta sürdü. Teknik test uçuşları da sorunsuz şekilde tamamlandı.

Akrobasi için kullanılan iki BO105 mavi ve kırmızı renkte logoya ve kamuflaj tasarıma sahip. Film ve televizyon çalışması için uyarlanan gri-gümüş renkteki BO105 S ise medya helikopteri olarak Servus TV bünyesinde kullanılıyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER