Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY, tiyatro sanatı alanında hayata geçirdiği ilk festival niteliğindeki “1. Hazar Kıyısı Ülkeleri Uluslararası Tiyatro Festivali” kapsamında kıyı ülke tiyatrolarını bir araya getirdi. 
Tiyatro sanatına yaptığı katkılarına bir yenisini ekleyen TÜRKSOY, 24 -28 Ağustos 2017 tarihleri arasında Kazakistan’ın Aktau şehrinde, “1. Hazar Kıyısı Ülkeleri Uluslararası Tiyatro Festivali” düzenledi. TÜRKSOY ve Kazakistan’ın Mangistau Valiliği işbirliği çerçevesinde düzenlenen festivale, kıyı ülkelerinden “Yuğ” Tiyatrosu (Azerbaycan), Nogay Devlet Dram Tiyatrosu (Dağıstan Cumhuriyeti, RF), M.Auezov Kazak Devlet Akademik Tiyatrosu (Almatı, Kazakistan), Astrahan Devlet Dram Tiyatrosu (RF), “Ayna” Tiyatro Grubu (İran) ve N. Janturin Mangıstau Vilayeti Müzik-Dram Tiyatrosu (Aktau, Kazakistan) katıldı.
Kazakistan’ın ünlü aktörü, senaryo yazarı ve yönetmeni Asanali Aşimov’un 80. doğum yılına ithaf edilen ve Hazara kıyısı bulunan ülkeleri temsil eden 6 tiyatro grubunun ustalıklarını sergilediği festivalin açılışında TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı yetkilisi Kuatjan Ualiyev ve Mangistau Vilayetinin Valisi Erali Tugjanov birer konuşma yaptı.
Prof. Düsen Kaseinov konuşmasında, TÜRKSOY’un, Türk Dünyasının tiyatrocuları arasında tecrübe alışverişinin sağlanması adına bir çok önemli projeye imza attığını vurguladı. Kaseinov, “TÜRKSOY tarafından geleneksel olarak gerçekleştirilen bu tarz projelerde tiyatrocular da yer alarak, tiyatro alanındaki gelişmelere takip etme, değerlendirme ve tecrübelerini paylaşma imkanı bulmaktadır. Tiyatro alanındaki en önemli konulardan biri de ülkeler arasında repertuvar değişimidir. Bu konuda TÜRKSOY kısa sürede pek çok kayda değer etkinlik gerçekleştirdi. Kazak tiyatro oyunlarını Azerbaycan, Kırgızistan ve Türkiye’de sahnelendi, Azerbaycan’ın tiyatro oyunları ise Kazakistan’da sahnelenmeye devam etmektedir.” şeklinde konuştu.
Festivalde, ülke tiyatroları tarafından sahnelenen milli ve klasik tiyatro oyunları, İsrafil İsrafilov (Azerbaycan), Laşa Çhartişvili (Gürcistan), Talgat Temenov, Azamat Satıbaldı, Esmuhan Obaev ve Esengali Rauşanov (Kazakistan) ve  Erdal Küçükkömürcü’den (Türkiye) oluşan festival jürisi tarafından değerlendirildi.
TÜRKSOY tarafından tiyatro alanında düzenlenen ilk festival olma niteliğini taşıyan “1. Hazar Kıyısı Ülkeleri Uluslararası Tiyatro Festivali”ne katılan tiyatrolara jüri tarafından çeşitli ödüller verildi. Ayrıca tiyatro yöneticileri, ünlü Türk tiyatro yazarı Haldun Taner’in doğumunun 100. yılına ithafen TÜRKSOY tarafından hazırlanan “Haldun Taner Madalyası” ile taltif edildi.

CEVAP VER