Türk Dünyası’nın 29 farklı bölgesinden derlenerek, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY tarafından Azerbaycan ve Anadolu Türkçelerinde yayınlanan “Türk Dünyası’nın Masal Bahçesi” kitabı Azerbaycan’da tanıtıldı.

TÜRKSOY ve Azerbaycan Devlet Firudin Bey Köçerli adına Çocuk Kütüphanesi’nin işbirliği çerçevesinde yayınlanan ve Türk halklarına ait 29 farklı masalın yer aldığı kitabın tanıtımı, 8 Aralık 2017 tarihinde başkent Bakü’deki Azerbaycan Halı Müzesinde yapıldı.

Türk halklarına özgü milli kıyafetleri giymiş çocuk dans topluluğunun gösterisi ile başlayan tanıtımda, minik dansçıların yaptığı gösteri katılımcıların beğenisini kazandı.

Tanıtım töreninde açılış konuşması yapan Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfes Garayev, projenin genç kuşaklar için önemine vurgu yaparak, “Masallar, insanları çocukluk yaşlarından yüksek manevi ruh ile terbiye ediyor ve iyilik yapmayı öğretiyor. Türk Dünyası’nın birlik ve beraberliğinin çocuklara, büyümekte olan nesle aşılanması sevindiricidir ve önem arz etmektedir. İnanıyorum ki, çocuklarımız, kitapta yer alan Türk Dünyası masalları ile tanıştıkça bizim ortak görenek-geleneklerimizi ve kültürümüzü daha yakından tanıma fırsatı bulacaklar”. Bakan Garayev ayrıca, Türk Dünyası çocukları için önemli olarak nitelendirdiği bu projeye desteklerinden dolayı TÜRKSOY teşkilatına teşekkürlerini iletti.

Törende konuşan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov da kurumun desteği ile yayınlanan bu kitabın önemini vurguladı. Kaseinov, yayınladıkları yeni kitabın, çocukların dünya görüşünün geliştirilmesine sağlayacağı katkının yanı sıra,  Türk halklarının kültürünün, folklorunun daha da derinden öğrenilmesine olanak sağlayacağını belirtti. TÜRKSOY Genel Sekreteri, projenin amacının, Türk halklarının şifahi halk edebiyatı örneklerini olan masalları gelecek nesillere aktararak yaşatmak olduğunu dile getirdi.

Azerbaycan Atatürk Merkezi Başkanı, projenin bilimsel danışmanı Ord. Prof. Dr. Nizami Caferov, böyle bir kitabın yayınlanmasının ortak değerlere verilen en yüksek kıymet olduğunun altını çizdi. Ceferov, “Türk Dünyası’nın Masal Bahçesi” kitabı, çocukları Türk halklarının sosyal, iktisadi ve kültürel yaşamını yakından tanımaya sevk ederek onların entelektüel inkişafına olumlu etki yapacaktır.” diye konuştu.

Azerbaycan Devlet Firudin Bey Köçerli adına Çocuk Kütüphanesi’nin Müdürü Şahla Gamberova yaptığı konuşmasında, kitabın yayınlanmasında desteklerine göre TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’a ve emeği geçen her kese teşekkür etti. Gamberova, kitabın Türk Dünyası çocuklarına güzel armağan olduğunu bildirdi.

Sonra TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı Ebülfes Garayev ve katılımcılar, Bakü’nün çeşitli ortaokul öğrencileri tarafından yapılan ve “Türk Dünyası’nın Masal Bahçesi” kitabının illüstrasyonunda kullanılan resimlerden oluşan sergiyi ziyaret etti.

CEVAP VER