Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı TÜRKSOY ile Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğinde Türk Dünyası ressamlarının katılımıyla düzenlenen “TÜRKSOY Ressamlar Sergisi” KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın katılımıyla YDÜ Hastanesi Sergi Salonu’nda açıldı.

Türk Dünyası’nı temsilen 10 ülkeden 16 ressamın katılımıyla gerçekleşen sanat buluşmasında ortaya çıkan eserlerin oluşturduğu sergi açılışına,  KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, TC Lefkoşa Büyükelçiliği Temsilcisi, YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel, Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, YDÜ Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Rektör Yardımcıları, öğretim elemanları, ressamlar ve çok sayıda sanatsever katıldı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov sergi açılışında yaptığı konuşmasında, Yakın Doğu Üniversitesi ile uzun yıllara dayanan işbirliklerine yine güzel bir etkinlikle katkı sağladıklarını vurgulayarak, “Üniversitenin kültür ve sanata vermiş olduğu yüksek değerin sonucu olarak yapılması planlanan Güzel Sanatlar Müzesine, TÜKSOY olarak önemli bir katkı sağlamak istedik. Bunun için Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatının 20 yıllık deneyimi olan “TÜRKSOY Ressamlar Buluşması”na katılan en yetenekli sanatçılarımızın bu etkinlikte yer almalarını sağladık.” dedi.

Kaseinov, “Bu üniversitenin güzel sanatlar ve tasarım fakültesi öğretim elemanlarına özverili çalışmaları ile bu güzel sergi 10 günlük süre içerisinde ortaya çıkmış oldu. Türk dünyasını temsilen 10 ülkeden 16 ressamın katılımı ile gerçekleşen bu sanat buluşmasında, ressamlar KKTC’nin doğal ve kültür zenginliğinin kendi sanatsal yaratıcılıkları ile birleştirip tuvallere yansıttı” şeklinde konuştu.

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, açılış konuşmasında KKTC’nin birçok alanda yaşadığı sorunu sanatsal alanda aşabildiğini vurgulayarak, ”Bir güzel etkinlikte daha sizlerle birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. 10 ülkeden sanatçı arkadaşlarımızın eserlerini hep birlikte izleyeceğiz. Kültür ve sanat sınır tanımaz gücü ile bizi yeniden birleştiriyor. Gönül arzu eder ki KKTC’nin hiç bir sınırı olmasın. Ne spor, ne siyaset, ne sanat. Ama gelin görün ki hayatın gerçeği bu değil. Bunu aşabildiğimiz tek yer sanat. Çünkü sanatın ve kültürün evrensel bir dili var. Salona girer girmez ilk bakışta çok güzel eserlerin olduğunu görüyoruz. Bu sergilenen eserler bizim onları görmemizi bekliyor” dedi.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, konuşmasında, “TÜRKSOY Genel Sekreterimizle Kurucu Rektör Dr. Suat İ. Günsel’in birlikte ivme kazandırdığı bu muazzam birleşme tabi istikbalde daha da büyük günlere aday olacak. YDÜ Müzesinin uluslararası kimliği itibari ile büyük günlere gebe olacaktır. Uluslararası sözünü, yüksek mertebelere taşımak için söylemiyorum. Gerçekten o niteliğe ulaşacak. Zaten bu gelişme sadece bize özgü bir şey değil, TÜRKSOY’umuzun ve tabi yönetim heyetlerinin yeni perspektifler katarak uluslararası kelimesine kavramına vurgu yaptıklarını biliyoruz. İleride üreteceğiniz eserlerle yeni boyutlara ulaşmış olacağız. Böylece YDÜ sarıp sarmalanacak TÜRKSOY’la beraberliği daha da büyüyecektir. Şunu önemle kaydetmek isterim ki Kıbrıs Türk Ressamlarının olağanüstü estetik güzellikte resimleri sayesinde bugüne ulaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov’a günün anlam ve önemine binaen birer plaket takdim etti. Daha sonra TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov’da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya TÜRKSOY’un KKTC’de gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin hazırladığı kitabı takdim etti.

Daha sonra sergide eserleri sergilenen ressamlara sırasıyla Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Düsen Kaseinov, Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel, Mütevelli Heyeti Başkanı Doç.Dr. İrfan S.Günsel, Rektör Prof. Dr. Ümit Hassan ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fahreddin Sadıkoğlu tarafından; Vahid Novruzov (Azerbaycan),  Armat Bektasov (Kazakistan), Jusup Matayev (Kırgızistan), Nodir Bobomyratov (Özbekistan), Ishangukulı Ishanguliyev (Türkmenistan), Vera Frolova (RF Başkurdistan), Aleksei Topoev (RF Hakas), Farid Valiullin (RF Tataristan) ve Yakın Doğu Üniversitesi öğretim elemanları Erdal Aygenç, Erdoğan Ergün, Mustafa Hastürk,  Hikmet Uluçam, Hasan Zeybek, Murat Allahverdi, Rana Emrahova ve Aysel Mir-Kasımova’ya plaketleri takdim edildi.

Plaket takdiminin ardından KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, Kurucu Rektör Dr. Suat Günsel ve diğer konuklarla birlikte serginin açılışı yapıldı.

Sergi, YDÜ Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü Öğretim Elemanı İlyas Abdullin’nin verdiği keman dinletisi ile devam etti.

 

 

CEVAP VER