TÜRKSOY girişimleri ile 2010 yılında kurulan ve dünyanın dört bir yanında gerçekleştirdikleri konserlerle, klasik Türk müziğinin dünyada tanınmasına katkı sağlayan TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası’nın ardından, TÜRKSOY bünyesinde yeni bir orkestra daha kuruldu.

Kazakistan’ın Aktau şehri Filarmoni Orkestrası sanatçıları ve TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası sanatçılarının bir araya getirilmesi ile kurulan ”TÜRKSOY Hazar Oda Orkestrası”, geçtiğimiz Ağustos ayında Hazar Denizi Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Aktau şehrinde ilk konserini verdi.

İtalyan besteci Vivaldi’nin ”Dört Keman Konçertosu” ile başlayan ve Azerbaycan’lı şef Mustafa Mehmandarov’un Oda Orkestrası için ilk kez düzenlediği İstanbul türküsü ‘’Üsküdar’a Giderken’’ isimli eserle son bulan konsere katılan sanatseverler Avrupa, Anadolu ve Orta Asya topraklarından melodilerle süslü müzikal bir yolculuğa çıktı.

Azerbaycan’dan Mustafa Mehmandarov ve Kazakistan’dan Anvar Akbarov şefliğinde, yaklaşık 90 dakika süren konserin repertuvarında dünya klasiklerinin yanısıra Türk dünyasından tanınmış pek çok bestecinin eserleri de yer aldı.

Hazar Denizi Zirvesi’nin Ardından TÜRKSOY Sahneye Çıktı

TÜRKSOY’un girişimleri ile hayata geçen proje kapsamında, 6 Eylül’den bu yana Kazakistan’ın Aktau şehrinde çalışmalarını sürdüren Türk dünyası sanatçıları ilk konserleriyle dinleyicilerin büyük beğenisini kazandı. Hazar Denizine kıyısı olan ülkeler arasındaki kültürel işbirliğinin arttırılmasına yönelik olarak, TÜRKSOY ve Kazakistan’ın Mangistau eyaleti işbirliğinde, Hazar Denizi Zirvesi’nin hemen ardından gerçekleştirilen etkinlikte TÜRKSOY’un kuruluşunun 25. Yılı da coşkuyla kutlandı.

Konser sonrasında yaptığı açıklamada, Hazar Denizi’ne komşu ülkeler arasındaki ilişkilerin son yıllarda büyük ivme kazandığını belirten TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, TÜRKSOY Hazar Oda Orkestrası’nın ilk konserini başarıyla tamamladığını belirterek konserlerin Hazar Denizi’ne kıyısı bulunan ülkelerde devam edeceğini bildirdi. Genel Sekreter Kaseinov:”Bu akşam konser salonumuzu hınca hınç dolduran sanatseverlere çok teşekkür ediyorum. Aktau’da gerçekleşen tarihi zirves’nin ardından ilk kültür sanat etkinliğini gerçekleştirmekten onur duyuyoruz. TÜRKSOY olarak bizler, devlet başkanlarımızdan almış olduğumuz güçle, halklarımızı bir araya getiren, sanatçılarımızın tecrübe alışverişi gerçekleştirdiği ve kültürel zenginliğimizi ön plana çıkaran etkinlikler gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Bu ve benzeri faaliyetlerimiz ile Türk dünyası arasında kurmuş olduğumuz dostluk bağlarının Hazar Denizi’ne komşu ülkelerden alacağı güçle daha da sağlamlaşacağına inanıyoruz.’’ dedi.

TÜRKSOY Sanat Toplulukları Her Geçen Gün Yeni Başarılara İmza Atıyor

TÜRKSOY bünyesinde, Genel Sekreter Düsen Kaseinov’un girişimleri ile hayata geçirilen sanatsal topluluklara her geçen yıl yenileri ekleniyor. Farklı ülkelerden katılan sanatçıların bir araya getirilmesi ile oluşturulan topluluklar, yıl boyu gerçekleştirdikleri konserlerle Türk dünyasını dünyanın dört bir yanında temsil ediyor ve bir çok başarı elde ediyor. Halihazırda TÜRKSOY Gençlik Oda Orkestrası, TÜRKSOY Gençlik Korosu ve TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası’nı bünyesinde barındıran TÜRKSOY, Türk dünyası sanatçılarının tecrübe alışverişinin yanı sıra TÜRKSOY üyesi ülkeler arasında repertuvar değişimlerine de olanak sağlıyor. İçinde bulunduğumuz yıl içerisinde kuruluşunun 25. yılını kutlayan TÜRKSOY, Türk müziğini dünyanın dört bir yanında başarıyla icra eden sanatçıları desteklemeye devam ediyor.

CEVAP VER