Evrensel klasik müzikle kıl kopuz, komuz, kanun ve bağlama gibi Türk enstrümanlarını bir araya getiren konserlerin ilki Bursa Merinos Atatürk Kültür Merkezi  Hüdavendigar salonunda gerçekleşti.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve TÜRKSOY’un işbirliğiyle düzenlenen konsere Bursalı sanatseverlerin ilgisi büyük oldu. Şehrin en prestijli kültür merkezlerinden biri olan Merinos AKKM ‘de düzenlenen konsere; Bursa ili Vali Yardımcısı, Bursa Kaymakamı, Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ve çok sayıda müziksever katıldı.

Konser öncesinde  açılış konuşmalarını gerçekleştiren TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat Purtaş; TÜRKSOY ile Bursa Büyükşehir Belediyesinin yıllardır süren ve sürekli ivme kazanan işbirliği hakkında bilgi verdi. Aynı zamanda Kazakistan Kızılorda orkestrası ile Türk dünyası solistlerinin bir araya gelmesi ve çalışmalarını nasıl gerçekleştirdikleri hakkında seyircileri bilgilendirdi.

Kazakistan’dan şef Anvar Akbarov ve Türkiye’den şef Seval Kadıoğlunun yönettiği orkestra konser repertuarıyla büyük ilgi uyandırdı.

Konser sonunda ayakta alkışlanan orkestra Balkan turnesinin ilk durağı olan Saraybosna’ya yola çıktı.

Altaylardan Balkanlara uzanan coğrafyanın eşsiz melodilerini dinleyicilere ulaştıracak proje, Türk müziğinin ve bestekarlarının Türk dünyası sınırlarını aşarak geniş kitlelere ulaşmasına vesile olacak.

TÜRKSOY üyesi ülkeler kültür bakanlıklarının yanı sıra Yunus Emre Enstitüsü destekleri ile gerçekleşecek turnede Kazakistan’ın Kızılorda Filarmoni Oda Orkestrası’na Azerbaycan, Kırgızistan ve Türkiye’den sanatçılar eşlik edecek. 

18-26 Şubat 2019 tarihlerin arasında Bosna Hersek, Sırbistan ve Macaristan’da gerçekleştirilecek olan konserleri kapsayan turne’nin ilk konseri, 34 yıldır, savaş dönemi de dahil olmak üzere aralıksız gerçekleştirilen Saraybosna Kış Festivali kapsamında gerçekleştirilecek.

Repertuvarında Turgay Erdener, Kara Karayev, Erkagali Rahmediyev gibi Türk bestekarların eserlerinin yanı sıra dünya klasiklerine yer veren TÜRKSOY Orkestrasına, Uygur kökenli ünlü maestro Anvar Akbarov ve Türkiye’den genç maestro Seval Kadıoğlu şeflik yapacak.

19 ve 21 Şubat tarihlerinde Bosna Hersek’de sanatseverlerle iki kez buluşacak olan orkestra, 22 Şubat tarihinde Belgrad’da, 24 ve 25 Şubat tarihlerinde ise Budapeşte’de iki konser daha verecek. Budapeşte’de gerçekleştirilecek olan konserler TÜRKSOY’un ülkedeki ilk etkinliği olacak.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov: ‘’Değerli Bestecilerimizi ve Milli Enstrümanlarımızı Sanat Yoluyla Tanıtıyoruz.’’

Türk dünyası halklarını sanat ve kültürle bir araya getiren TÜRKSOY’un aynı zamanda Türk Cumhuriyetleri’ni de sanat yoluyla tanıttığını vurgulayan TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, turne öncesi AA’ya açıklamalarda bulundu:’’1993 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla Türk halkları arasında gönül köprüleri inşa eden teşkilatımızın kuruluşunun 25. yılını geçtiğimiz yıl coşkuyla kutladık. Çeyrek asırlık tecrübemiz ve dünyanın dört bir yanında sahip olduğumuz gönül dostlarımızdan aldığımız güçle 2019 yılının ilk turnesini gerçekleştireceğiz. İlk kez UNESCO Genel Merkezi’nde hayata geçirdiğimiz ve büyük beğeni kazanan özel bir proje ile Balkanlar ve Doğu Avrupa’daki sanatseverlere ulaşacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Evrensel klasik müziği, kıl kopuz, komuz, kanun ve bağlama gibi Türk enstrümanları ile bir araya getireceğimiz konserlerimiz Türk bestekarların ve milli çalgılarımızın ülkelerimiz dışında tanınmasını sağlıyor. Her yıl dünyanın dört bir yanından festivallere katılmak için davetler alıyoruz. Bugün geldiğimiz noktada sahip olduğumuz potansiyeli kendi ülkelerimiz dışında da gösterebildiğimiz için çok mutluyuz. Ortak kültürümüzün zenginliklerini sanat yoluyla tanıtmaya devam edeceğiz.’’

CEVAP VER