“2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti Türkistan”da (Kazakistan), Molla Penah Vagif’in doğumunun 300. yılı anısına “Türk Dünyası Şairler Buluşması” düzenlendi. 

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY), Dünya Yazarlar ve Aydınlar Derneği, T.C. Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi, Kazakistan Kültür ve Spor Bakanlığı, Güney Kazakistan Eyalet Valiliği, Türkistan Valiliği ve Türkistan Belediye Başkanlığı tarafından 25-26 Ağustos 2017 tarihlerinde düzenlenen etkinliğe Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkiye, Gagauz Yeri (Moldova) ve Rusya Federasyonu’na bağlı Başkurdistan, Dağıstan,  Saha Yakut ve Tataristan’dan 26 şair katıldı.
Ünlü Türk mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi’nin yaşadığı topraklarda kurulan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ve Türk Dünyasının yaşayan güçlü şairlerinin bir araya geldiği “Şairler Buluşması”nda, şairlerin katıldığı ülkelerin kültür, edebiyat ve sanatının tanıtıldı. Türk Dünyası şairleri, Türk dilinin, kültürünün, edebiyatının ve şiir sanatının genç kuşaklara aktarılması ve yaşatılmasına yönelik konuları değerlendirdi.
Etkinlik kapsamında Kazakistan’ın önemli kültürel varlıklarını da tanıma fırsatı yakalayan şairler, Otırar şehri ve Arslan Baba türbesi, Sırıderya nehri, Eski Otırar şehri, Savran’ın tarihi kalıntıları ve Hoca Ahmet Yesevi Türbesi’ni ziyaret etti.

CEVAP VER