ABD Başkanı Donald Trump, DAEŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin, ABD özel kuvvetleri tarafından Suriye’nin kuzeybatısındaki bir tünelde kuşatıldıktan sonra intihar yeleğini patlatarak kendisini öldürdüğünü açıkladı.

Trump, Beyaz Saray’da yaptığı basın toplantısında, “DAEŞ’in lideri ve kurucusu El Bağdadi öldü. İntihar yeleğini patlatarak kendisini ve üç çocuğunu öldürdü” diyerek, patlama nedeniyle cesedinin tanınmayacak halde olduğunu söyledi.

Patlama nedeniyle tünelin çöktüğünü dile getiren Trump, “Son anlarını tamamen korku içinde geçirdi. Bir köpek gibi öldü, bir korkak gibi öldü” ifadelerini kullandı.

Trump yapılan DNA testinde Bağdadi’nin öldüğünün doğrulandığını da sözlerine ekledi.

DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin, ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Az önce çok büyük bir şey oldu” mesajını paylaşmasından saatler önce ABD kuvvetleri tarafından Suriye’de öldürüldüğü iddia edilmişti.

CNN ve ABC kanallarının üst düzey ABD’li yetkililere dayandırarak verdiği haberinde, Ebu Bekir Bağdadi’nin, ABD’nin Suriye’nin İdlib bölgesine düzenlediği hava saldırılarında büyük olasılıkla öldürüldüğü ifade edilmişti.

CNN, ABD ordusunun Bağdadi’nin ölümünü resmi olarak onaylamadan önce DNA testi yaptığını bildirmişti.

ABC ise birkaç hükümet kaynağından alıntı yaparak, Bağdadi’nin ABD özel kuvvetlerine yakalanmamak için yeleğindeki bombaları patlatarak intihar etmiş olabileceğini öne sürmüştü.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) konuya ilişkin yorum yapmaktan kaçındı.

Başkan Donald Trump, dün akşam Twitter hesabından, “Az önce çok büyük bir şey oldu” şeklinde açıklama yapmıştı.

Beyaz Saray da TSİ 16.00’da Trump’ın, önemli bir açıklama yapacağını duyurmuştu.

SOHR: İdlib’teki hava saldırılarında 9 ölü var

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), helikopterler tarafından İdlib’te düzenlenen yaklaşık bir buçuk saat süren hava saldırılarında DEAŞ’a yakın radikallerin hedef alındığını ve 9 kişinin öldürüldüğünü açıkladı. SOHR, söz konusu helikopterlerin hangi ülkeye ait olduğuna ilişkin bir bilgi vermedi.

Bu saldırı gerçekten başarılı olduysa, El Kaide lideri Usame bin Ladin’in, Pakistan’da ABD özel kuvvetleri tarafından düzenlenen operasyonda öldürülmesinden bu yana radikal bir örgüt liderini hedef alan en önemli askeri operasyon olacak.

Bu gelişmeler, Suriye’nin kuzey bölgesinin yoğun askeri faaliyete tanıklık ettiği bir dönemde gerçekleşti.

Suriye rejimi ve Rusya’ya ait kuvvetler, Suriye-Türkiye sınırında konuşlanırken, ABD doğuda YPG tarafından kontrol edilen petrol alanına askeri takviye gönderiyor.

DEAŞ’ın medya organı olarak bilinen el-Furkan, geçtiğimiz Nisan ayında 5 yıldır ortaya çıkmayan Bağdadi’nin görüntülerini yayınlamıştı.

Gerçek adı İbrahim bin Avad el-Bedri olan Bağdadi, 1971 yılında Bağdat’ın kuzeyindeki Samarra şehrinde fakir bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

Bir futbol sever olan Bağdadi, avukat olmayı hayal ediyordu ancak hukuk fakültesine girmeyi başaramadı.

Bir süre sonra orduya girmeyi hedefleyen Bağdadi, görme yetisindeki zayıflık nedeniyle bu hayaline de kavuşamadı.

Bağdat Üniversitesi’nin İslami Çalışmalar bölümünden mezun olan Bağdadi, Saddam Hüseyin döneminde Bağdat’ta imamlık yaptı.

Bağdadi, ABD’nin 2003’teki Irak işgali sırasında küçük bir radikal örgüt kurdu. 2005’te yakalanan Bağdadi, Bucca Kampı olarak bilinen ABD askeri hapishanesine gönderildi.

Kanıt yetersizliğinden 4 yıl sonra serbest bırakılan Bağdadi, El Kaide bayrağı altındaki bir grup Sünni savaşçıya katıldı.

Bunun ardından, Suriye’deki ihtilafın yol açtığı karmaşadan yararlandı 2013 yılında Suriye’ye yöneldi. (Şarkul Avsat)

CEVAP VER