1500 girişimci ve girişimci adayı, TOBB’un desteğiyle ve “Girişimcilik Senin İçinde, Gözünde Büyütme!” temasıyla düzenlenen G 3 Forum’da buluştu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu gençlere girişimci olmaları çağrısında bulunurken, “Girişimcilik en iyi pasaport. Kırmızı yeşil pasaporta ihtiyacın yok girişimciysen. Fikri olanın pasaporta bile ihtiyacı yok” diye konuştu. İşsizliğin çaresinin ve zenginliğin reçetesinin ‘girişimcilik’te olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, risk alan ve bu riski iyi yönetenlerin kazanacağını belirtti.​

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu girişimciliğin yükselen değerini de; “Artık evlenecek insanlara askerlik yapıp yapmadıkları ya da sigortalı olup olmadıkları değil, girişimci olup olmadıkları soruluyor” sözüyle anlattı.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı, G 3 Platform Başkanı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Gülden Yılmaz, TOBB Türkiye Tekstil Sanayi Meclisi Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, TOBB Türkiye Girişim Sermayesi Meclisi Başkanı Göktekin Dinçerler, Cenk Bayrakdar ve Hasan Aslanoba’nın da aralarında bulunduğu çok sayıda iş insanı da gün boyunca süren toplantılarda tecrübelerini genç girişimci ve girişimci adaylarına aktardılar.

Şimdi ülkeler girişimci ithal ediyor

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Forum’da yaptığı konuşmada Sovyetler Birliği’nin girişimci eksikliğinden dolayı dağıldığını, savaş sonrası yerle bir olan Almanya ve Japonya’nın yine girişimcileri sayesinde bugün dünyanın en güçlü ekonomileri arasında bulunduğunu söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Şu anda dünyanın en zengin 20 ülkesi, aynı zamanda en girişimci 20 ülkesi. Şimdi ülkeler girişimci ithal ediyor. Slikon vadisindeki girişimcilerin %52’si ABD dışında doğmuş. Girişmicilik artık dünyada en değerli pasaport. Kırmızı, yeşil pasaporttan değerli. Bakın Çin, Almanya ülkesine gelecek girişimciye özel vize, oturma izni veriyor” dedi.

İşsizliğin çözümü de girişimcilikte

İşsizliğin çözümünün girişimcilikte olduğunu ifade eden TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu her yıl istihdam piyasasına 1 milyon yeni insan katıldığını hatırlattı. “10 yıldır her yerde ‘girişimci olun’ diyorum. Bu iş tuttu. Girişimcilik moda oldu. Sadece bana her gün onlarca girişimcilik fikri geliyor. Girişimci kimdir, tek cümle ile anlat derseniz, benim için girişimci sınırları aşan kişidir. Eskiden uzay kelimesi, sadece Rusya ve ABD ile anılırdı. Şimdiyse akla girişimciler geliyor. Ticari uzay yolculukları başlıyor. ABD’li yeni girşimciler, uzay madenciliği nasıl yaparız diye çalışıyor. Böye bir dünyada yaşıyoruz. Sınırları aşanlar, başarılı girişimci oluyor” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu’ndan ‘girişimcilik’ tavsiyeleri

Girişimcilere ve girişimci adaylarına tavsiyelerde bulunan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, öncelikle hayal kurmak gerektiğinin altını çizdi. Girişimci olmak için korkmadan hayallerin peşinden gitmek gerektiğini bildirdi. Muhammet Ali’nin “Hayal gücü olmayan insanın kanatları yoktur” sözünü hatırlatan TOBB Başkanı “Sınırınızın olmadığı tek alan orası” dedi.

İkinci olarak çok çalışma tavsiyesinde bulunan Hisarcıklıoğlu, “Harekete geçmezseniz hayallerinizle yaşarsınız! Öne geçmek için çok çalışacaksınız” dedi. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’u örnek gösteren TOBB Başkanı şunları söyledi: “Bezos’un hikayesi ilginç. Amazon’u kurmadan önce New York’ta dünyanın en önemli yatırım fonlarından birinde çalışıyor. Bir gün patronuna işten ayrılmak istediğini söylüyor. Patronu ne yapacaksın diye soruyor? Bezos, bu internetten kitap satma fikrini anlatıyor. Patronu, ‘fikrini çok beğendim ama sana hafif gelir, bu sevdadan vazgeç, işinde devam et’ diyor. Bakın bu Amazon basit bir siteyle, sadece kitap satarak işe başladı.  Ama bu basit gibi görünen hayalin peşinden koca bir ticari dev ortaya çıktı. Bezos patronunu dinleseydi bugün Amazon olmayacaktı. Siz de tutkuyla bağlanacağız bir fikir yakaldığınızda arkasından gidin.”

Yeni çözümler üretin

Yenilikçi olmak gerektiğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, “Babannem beni icat çıkarma diye yetiştirdi ama icat çıkarmak yenilikçiliktir” dedi. İhtiyaçlara göre yeni çözümler üretmek gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, yapılmayanın yapılması önerisinde bulunurken, Uber, Airbnb ve, Whatsapp örneklerini verdi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu girişimci olmak isteyenlere ayrıca; “Risk alın, cesur olun. Pes etmeyin. Yeniden deneyin. Değişen küresel dengeleri takip edin. Ortaklıklar kurun. Zenginliğin yolu güçleri birleştirmekten geçiyor. Dürüstlükten vazgeçmeyin. Çünkü işin hilesi dürüstlüktür. Teknolojiyi ve interneti iyi kullanın” tavsiyesinde bulundu.

CEVAP VER