Altındağ’ın çok yakın zamana kadar önemsenmeyen, taşradan, Ankara’ya gelen insanların yerleştiği, birçoğunun burada doğup büyüdüğü, birazcık ekonomisini düzeltenlerin kaçıp göçtüğü, burayı terk ederek statü aldıklarını zannedenlerin çoğunlukta olduğu bir ilçe olduğunu dile getiren Veysel Tiryaki,  iyi yerlerden giyinerek, pahalı dairelerde oturarak falan statü değiştirilmez. Statü değiştirmek istiyorsanız kültürün sanatın müşterisi olacaksınız. Kültür ve sanat müşterisi olursanız statünüz artar.” dedi.

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü destekleriyle Kültür Sanat Muhabirleri Derneği tarafından Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) ev sahipliğinde düzenlenen “Cumhuriyetin 100. Yılında Ankara Tarihi ve Kültür Değerlerini Anlama Çalıştayı” Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleşti.

Çalıştaya; Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, Tarım Orman eski Bakan Yardımcısı ve Altındağ Belediyesi Başkan Adayı Veysel Tiryaki, Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Katılımcılara hitaben bir konuşma yapan ve Ankara’nın beş milyon insanın yaşadığı büyük, devasa bir metropol olduğuna değinen Veysel Tiryaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Çok önemsenmeyen bir ilçe

“Altındağ, çok yakın zamana kadar önemsenmeyen, taşradan, Anadolu’dan Ankara’ya gelen insanların yerleştiği, birçoğunun burada doğup büyüdüğü, birazcık ekonomisini düzeltenlerin kaçıp göçtüğü burayı terk ederek statü atladıklarını zannedenlerin çok olduğu bir ilçe maalesef. İyi yerlerden, pahalı yerlerden giyinerek, pahalı dairelerde oturarak falan statü değiştirilmez. Statü değiştirmek istiyorsanız kültürün sanatın müşterisi olacaksınız. Kültür ve sanat müşterisi olursanız statünüz artar. Onun için Altındağ’daki bir evden Ankara’nın pahalı semtlerinde bir apartman dairesine taşınarak hiçbir şey elde etmezsiniz, bunu inandığım için söylüyorum.”

Altındağ’da oturmaya devam ediyorum

Ankara’ya geldiği günden beri Altındağ’da oturduğunu dile getiren Tiryaki, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yıllardır bana söylerler, ‘Başkanım niye taşınmadın?’ Nereye? Bana bir yer söyleyin, özellikleri şu olsun, böyle bir yer söyleyin hep beraber taşınalım. Onun için, böyle bir yer bulamadığım için Altındağ’da oturmaya devam ediyorum, hala devam edeceğim.

Bir cumhuriyetin başkentindeyiz. Cumhuriyeti cumhuriyet yapan, Ankara’yı Ankara yapan bütün değerlerin bulunduğu bir yerdeyiz. İki üç gün önceydi, siyasi bir toplantı da değil, dediler ki, “Altındağ sanki çok önemli mekânları üzerinde barındırıyor.” Bugün bu cumhuriyetin başkenti, bu beş milyonluk kentte eğer Altındağ’ı çıkarın kesinlikle geriye başkent falan kalmaz. Ama yıllarca ihmal ettik mi? Ettik, yıllarca ettik. Birilerini, siyasal iktidarları, hükümetleri, belediye başkanlarını karalamak için söylemiyorum. Benim işim de değil, yıllarca ihmal ettik. Burası, eğer Ankara bir başkent, tekrar gündeme gelecekse buradan gelecek. Onun için memleketin başkenti de burasıdır.

Ankara’yı Ankara yapan değerler

Altındağ’ı ayağa kaldırmak gerektiğini ifade eden Tiryaki sözlerini şöyle tamamladı:

“Turgut Cansever bana göre şehirle ilgilenen, kentle ilgilenen herkesin okuması gereken, hele hele eserlerini yerel idarecilerin hatmetmesi gereken bir akademisyen, uygulamacı ve mimar. Onun bir sözü var; “Şehirleri imar ederken bir taraftan da o şehirdeki yeni nesli ihmal ederseniz sizin imar ettiğiniz şehri ihmal ettiğiniz nesil yok eder.” diyor. Ankara’yı Ankara yapan bütün değerler; tarihi, kültürel, sanatsal tüm değerler burada. Maalesef buranın dışına bir şey taşıyamadık. Bizim yanlışlığımız, yıllarca yaptığımız yanlışlıklar bu. Onun için burayı ayağa kaldırmak lazım. Altındağ ayağa kalkarsa Ankara kalkar.”

Üç akademisyen sunum yaptı

Açılış konuşmalarının ardından Medya Ankara Genel Yayın Yönetmeni Erdem Yeşer moderatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştay programında Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi akademisyenleri Prof. Dr. Atik Aydın, Dr. Öğr. Üyesi Emine Sökmen Adalı ve Dr. Gazi Doğan konuşma yaptılar. Çalıştayda ASBÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atik Aydın “Bir Mekân İki Değer: Hacı Bayram Veli ve İmruu’l-Kays”, ASBÜ Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Antropoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Emine Sökmen Adalı “Ankara’nın Kültürel Peyzajına Bir Bakış”, Dr. Gazi Doğan ise “Türkiye’nin Kalbi Ankara: Sinemada Ankara İzleri” konu başlıklı konuşmalarını yaptılar. (Kaynak:haymanagazetesi.org)

CEVAP VER