ABD Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 Savaşan Şahin, bir test sortisi sırasında ilk kez Gelişmiş Savaş Yönetim Sistemi (Advanced Battle Management System/ABMS) gösteriminin bir parçası olarak uçuş sırasında bir yazılım güncellemesi aldı.

Nellis Hava Kuvvetleri Üssünde bir F-16, Görev Veri Dosyasını (Mission Data File/MDF), mevcut bir Görüş Hattı Dışında F-16 uydu iletişim sistemini kullanarak yüzlerce mil öteden iletilen bilgilerle güncelledi.

Havadaki F-16 Blok 50C, Hill Yazılım Entegrasyon Laboratuvarı’ndan bir MDF güncellemesi alabildi, özel olarak geliştirilmiş Merkez Gösterim Birimi (Center Display Unit/CDU) yazılımını kullanarak işleyebildi ve yeni verileri ALQ-213 Karşı Tedbir Sinyal İşlemcisine yükledi.

PEÇETE ÜZERİNE KARALANAN BİR TASLAK

Bu kavram kanıtı testi, bir pilotun önceden bilinmeyen bir elektronik tehdidi neredeyse gerçek zamanlı olarak düzgün bir şekilde ilişkilendirme yeteneğini gösterdi ve F-16’nın kalkışından daha iyi yeteneklerle inmesini sağladı.

Bu teknolojik uyarlama, uçak filosunun çoğunda mevcut sistemlerle, herhangi bir donanım değişikliği gerektirmeden ilk kez yapıldı.

Bir barda peçete üzerinde karalanan bir taslak olarak başlayan F-16’lara gerçek zamanlı yazılım güncellemesi fikri bugün F-16 filosuna yayılabilecek bir program haline dönüştü. Bir sonraki adım, yüksek hızlı interneti F-16’ya entegre etmek ve böylece F-16 pilotlarının sınıflandırılmış bulut-bilişim teknolojisini kullanarak verilere erişmesine izin vermek olacak. (Haberola-Necdet Gürsoy)

CEVAP VER