Özgün motor projelerine hizmet edecek, Türkiye’nin NADCAP akredite ilk Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı’nın açılışı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Eskişehir Milletvekilleri Harun Karacan, Utku Çakırözer, Metin Nurullah Sazak, ve Eskişehir Protokolü’nün katılımıyla gerçekleştirildi.

Açılışı yapılan laboratuvar T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde yürütülen Turboşaft Motor Geliştirme Projesi’ne (TMGP) hizmet edecek. Bu proje kapsamında TEI’nin tasarım, imalat ve test sorumlusu olduğu TEI-TS1400 turboşaft motorlarının özgün tasarımı ile ilgili çalışmalar, parça ve modül tasarımları, bu parçaların üretileceği malzemelerin yer aldığı veri tabanı geliştirilmesi çalışmaları da devam ediyor.

Bu doğrultuda Savunma Sanayii Başkanlığının değerli desteği ile Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı kabiliyetleri geliştirilerek, bugün yapılan açılış töreniyle laboratuvar faaliyete geçirildi.

Havacılık motorlarında yüksek sıcaklık bölge malzemelerinin özelliklerinin, gerçek testler sonucunda belirlenmesi ve tasarımda kullanılabilmesi, özgün motor tasarlayan şirketler için kritik bir öneme sahiptir. TEI Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı’nda, mevcut kabiliyet geliştirmeleri ile birlikte motora özgü çalışma sıcaklıklarında testler yapılabilmektedir. Bu sayede motorda yer alan malzemelerin en güvenli bilgileri test ile sağlanmış ve doğrulanmış olmaktadır.

Proje başlangıcından itibaren, yurt dışı kaynaklı gerçekleştirilen numune bazlı mekanik testler, bundan sonraki süreçte TEI Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı’nda gerçekleştirilecek olup; takvim doğrultusunda cihaz kurulumları, donanım kalibrasyonları, test teknisyenlerinin eğitimi ve son olarak NADCAP akreditasyonu tamamlanmıştır.

Törende konuşan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Savunma sanayinde ülke olarak gerçekleştirmekte olduğumuz pek çok başarı neticesinde ülkemizde belli bir özgüven ve kabiliyet artışı olmakta. Bu gelişmeler neticesinde teknolojiyi kullanan bir ülke olmaktan, teknolojiyi üreten ülke olma yolculuğu içindeyiz. Şu anda açılışı için burada bulunduğumuz laboratuvarın da bu yolcuğumuzda bir mihenk taşı olduğunu düşünüyorum.” Dedi.

Törende konuşan Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak ise, “Bugün TEI için, savunma sanayimiz için, Eskişehirimiz için ve ülkemiz için önemi bir gün. Açılışını yaptığımız bu laboratuvar, savunma ve havacılık sanayi alanında birçok projenin hayata geçirilmesinde kritik rol üstlenecek ve yüzümüzü ak edecek nice savunma sanayi ürününe hayat verecek. Türkiye’nin havacılık motorları alanındaki lider firması TEI; 2500’e varan çalışanıyla, birlikte çalıştığı değerli kuruluşlarla, yan sanayisiyle, ilimizin ve ülkemizin yüz akı kuruluşu. Bu projelere imza atarak hem Eskişehir’i, hem ülkemizi gururlandırmaktadır. TEI, havacılık sanayisine yüksek kaliteli ürünler sunarak, uluslararası düzeyde bir üretici ve tasarım merkezi konumunda, ülkemizi her geçen gün ileri taşımakta.” İfadelerini kullandı.

TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit ise; hem TEI için, hem de Türk savunma ve havacılık sanayi için önemli bir laboratuvar kazandırıldığını aktardı. Bu laboratuvarın sadece TEI tarafından değil ülkemizdeki üniversiteler ve havacılık sektörüne hizmet veren özel sektör kuruluşları tarafından da ileride kullanılabileceğini belirten Akşit, Türkiye’nin NADCAP akredite ilk Malzeme Test ve Araştırma Laboratuvarı’nın ülkemize hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile laboratuvarın açılışı gerçekleştirildi, laboratuvarı gezen misafirler TEI çalışanlarından süreçlerle ilgili bilgi aldılar.

Açılış töreninden sonra misafirler, iki ay önce temel atma töreni gerçekleştirilen Turboşaft Test Merkezi Binaları’nın inşaatını yerinde incelediler.

CEVAP VER