62 yıl önce bugün (24 Ocak 1962) vefat eden büyük şair Ahmet Hamdi Tanpınar anısına düzenlenen “Beş Şehir: Ankara” sergi, panel ve belgesel gösterimi Ankara Resim Heykel Müzesi / Türk Ocağı Sahnesi’nde gerçekleştirildi.

Etkinlik, Cumhuriyetin ve Ankara’nın başkent oluşunun 100’ncü, Tanpınar’ın vefatının 62. Yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği, Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Ankara Kent Konseyinin katkılarıyla düzenlendi.

Yönetmenliğini Alper Kaya ve Gökçin Dokumacı’nın yaptığı, yapımcılığını Oğuz Sinan Dişli ve Alper Kaya’nın üstlendiği Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri Beş Şehir kitabından uyarlanan “Beş Şehir: Ankara” belgeselinin gala etkinliği başkentlilerden yoğun ilgi gördü.

Tanpınar Karakterini Hüseyin Avni Danyal, Hacı Bayram Veli karakterini Turgay Tanülkü, Evliya Çelebi karakterini Reha Özcan ve Akşemseddin karakterini Mehmet Ali Nuroğlu’nun canlandırdığı 46 dakikalık belgesel sunumu öncesinde “Tanpınar’ın Ankara’sı” Paneli düzenlendi.

Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Prof. Dr. Turgay Anar ve Prof. Dr. Mustafa Balcı konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Türk Edebiyatının önemli şahsiyetlerinden biri olan Ahmet Hamdi Tanpınar’ı saygıyla andıklarını belirterek, “Buradaki hocaların Tanpınar’la yakından ilgisi olduğunu söylemek gerekiyor. Tanpınar’ın okuduğu, hocalık yaptığı İstanbul Üniversitesi mezunu olmamız üçümüzün de ortak özelliği. Benim özel olarak Tanpınar’la alakam onun kurduğu kürsünün başkanlığını, hocalığını yapmış olmam. Turgay Anar yine Tanpınar hakkında yaptığı araştırmalarla ön plana çıkan araştırmacılardan, hocalardan bir tanesi. Mustafa Balcı benim dönem arkadaşım, sınıf arkadaşım. Tanpınar evrakının, yani Tanpınar’dan arta kalan onun müsveddelerinin, fotoğraflarının ve kitaplarının muhafaza edildiği, araştırmacılara sunulduğu İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nün beş yıl müdürlüğünü yapmış bir isim. Dolayısıyla hepimiz Tanpınar’la iç içe, onunla çok yakın hissettiğimiz, kendisiyle aramızda bir yakınlık kurduğumuz bir yazar olduğunu da ayriyeten kaydetmek isterim.” ifadesini kullandı.

Tanpınar her yönüyle ele alındı

Panelistlerden Prof. Dr. Turgay Anar; Tanpınar’ın edebiyatçılığı, kişiliği, şahsiyeti eserleri ve bunun Türk Edebiyatı’ndaki yeri üzerinde ana hatlarıyla bilgi verdi.

Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk; Tanpınar’ın bu belgesele ilham kaynağı olan “Beş Şehir” eseri etrafında onun üslubu, onun dikkatleri ve bu eserde izlediği yol, plan ve kompozisyon üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Mustafa Balcı ise özel olarak “Ankara” yani beş şehrin Ankara bölümü üzerinde kendi değerlendirmelerini sundu.

Güzel bir Ankara anlatımı

Belgeselin gala etkinliğine katılan ve çok yönlü kişiliğiyle tanınan Şevket Bülent Yahnici, yaptığı değerlendirmede; “Bu etkinlik Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Beş Şehir” isimli kitabıyla alakalı. Bu beş şehrin içerisinde Ankara’yla ilgili anlatımları var Ahmet Hamdi Tanpınar’ın. Ankara üzerine milli mücadele sırasında, milli mücadele evveli ve sonrasında yazılmış olan kitap, eser, roman sayısı oldukça azdır. İşte Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, o devrin muhtelif başkaca yazarları, Enver Behram Şapolyo’nun notları. Ama doğru dürüst bir Ankara tarihi olabilecek ve Ankara’ya, tarihe ışık tutabilecek not veya romanlaşma, eserleşme maalesef olmadı. Yüzüncü yıl münasebetiyle birçok sivil toplum kuruluşu, Ankara Kulübü Derneği, Başkent Ankara Meclisi, Ankara Kent Konseyi gibi pek çok sivil toplum kuruluşu Ankara’yla ilgili görüntülü, görsel literatür olabilecek kadar çok sayıda esere imza attılar. Biz bundan çok mutluluk duyuyoruz. Bugünkü belgesel gösterimi de böyle bir şey. Profesyonel bir yapımdır bu. Arkadaşlar çok emek vererek ve profesyonel aktör ve aktristleri oynatmak suretiyle bu filmi çektiler. Ben filmi daha evvel de seyrettim. Bugün de seyredeceğiz tekrar son halini. Umarım başarılı oldu, güzel bir Ankara anlatımına hep birlikte şahit olacağız.” dedi.

Gurur verici bir proje

“Beş Şehir: Ankara” belgeselinde Hacı Bayram Veli karakterini canlandıran usta oyuncu Turgay Tanülkü, gösterim öncesinde kısa bir açıklama yaparak; “Bu çalışma hem şehrimize bir dokunuş ve böyle bir projede olmaktan dolayı gurur duyuyorum. Ankara’mıza hayırlı olsun, ülkemize hayırlı olsun. Dilerim her şey bu ülkede bir barış, bir sevda olsun. Teşekkür ederim.” ifadesini kullandı. (kaynak: haymanagazetesi.org)

CEVAP VER