Suudi Arabistan’ın Katar’la diplomatik ilişkilerini koparma kararı verdiği belirtildi. Bu kararın Riyad’ın uluslararası yasalarla güvence altına alınan ve ulusal güvenliği, terörizm ve radikalizm tehlikelerinden korumayı sağlayan egemenlik haklarına dayandığı ifade edildi.

Suudi Arabistan, 1995’ten bu yana Doha tarafından gizli ve açıktan yapılan “suiistimaller, egemenlik ihlalleri, DEAŞ, El Kaide ve İhvan-ı Müslimin gibi terör örgütlerine kucak açma, bu örgütlerin plan ve görüşlerini sürekli olarak medya araçları ile yayma” gibi eylemlerde bulunmasının sonucu boykot kararı aldı.

Katar her zaman uluslararası yükümlülüklerini ihlal etti

Riyad, Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki (KİK) ülkelerin, Doha yönetimini taahhütleri ve anlaşmalara uymaya zorlamak için sıkı bir şekilde ve sürekli olarak çabaladığını aktardı. Ancak Katar’ın, sürekli olarak uluslararası yükümlülüklerini ihlal ettiği, 2013 yılında imzalanan Riyad Anlaşması’ndaki taahhütlere uymadığı ve Katar’ın, olumsuz politikasını durdurma vaadini ihlal ettiği belirtildi. Bu durum, büyükelçilerin geri çekilmesine 2014 yılında ek anlaşma imzalamasının ardından geri dönmelerine neden olmuştu.

Katar, KİK ülkeleri ile imzaladığı anlaşmaları ihlal ederken, Suudi Arabistan’ın içişlerine müdahale ederek ülke birliğini bölmeye çalıştı. Diğer ülkelerin egemenlik haklarını ihlal ettiğinin altını çizen Riyad, Doha’nın bölgeyi istikrarsızlaştırmaya yönelik çok sayıda terörist ve mezhepsel gruba kucak açtığına vurgu yaptı.

Suudi Arabistan, Katar halkına destek olmaya devam edecek

Doha’daki yetkililer tarafından gerçekleştirilen düşmanca uygulamalardan bağımsız olarak Suudi Arabistan’ın Katar halkının güvenlik ve istikrarını desteklemeye devam edeceği belirtildi. Riyad’ın, bu karardan etkilenen Suudi ve Katarlıların insani durumlarını ele almak için gerekli önlemleri alacağı aktarılırken, 16/6/2017 tarih ve 43522 sayılı Suudi Arabistan Kralı tarafından verilen talimat ile ortak ailelerin insani durumlarını ve yetkili makamların üyelerini kapsayacak bir komite oluşturma kararı alındığı ifade edildi. İçişleri Bakanlığı ayrıca, bu davalarla ilgili raporları zamanında almak ve işlemek için resmi olarak ilan edilmiş bakanlığa bağlı telefon numaraları yayınladı.

Şarku’l Avsat’ın SPA kaynaklı haberine göre, Suudi Arabistan’daki Devlet Temel Kanunu’nun 26, 39 ve 43. Maddeleri uyarınca devletin insan haklarını İslam hukukuna uygun olarak koruduğu belirtildi.

CEVAP VER