Stratolaunch’un dünyanın en büyük taşıyıcı uçağı Roc, dördüncü uçuş testini tamamladı. Testin birincil görev hedefi, ilk kez uçağın iniş takımlarını tamamen geri çekmek ve tekrardan açmaktı. Bu işlem başarıyla sonuçlandı.

Stratolaunch, Arap mitolojisindeki dev kartalın adını taşıyan uçağa Roc adını verdi. Roc, bir roketi 35 bin feet yükseklikteki ince atmosfere kaldırmak için tasarlanmış, havadan uzaya fırlatma platformu olarak inşa edildi.

385 feet kanat açıklığına sahip Roc, 24 Şubat’ta Mojave Çölü üzerinde 1 saat 43 dakika uçtu ve 15 bin feet yüksekliğe ulaştı.

Roc taşıyıcı uçağından fırlatılacak olan Stratolaunch Talon-A ise hipersonik araştırma, deneyler ve operasyonel görevleri mümkün kılmak için oluşturulmuş esnek, Mach 5’in üzerindeki hızlarda özelleştirilebilir yükleri taşıyan roketle çalışan bir test aracıdır. Bu son uçuşun bir parçası olarak, pilotlar, yaklaşmakta olan hipersonik test aracı Talon-A’nın lansmanını desteklemek için taşıyıcı uçağı daha da hazırladılar.

2023 YILINDA HİZMETE GİRECEK

Test hedeflerinden elde edilen ilk sonuçlar şunları içeriyordu: hava aracının performansının ve kullanım özelliklerinin sürekli değerlendirilmesi, kapı işlevselliği ve iniş takımlarının muntazaman açılıp kapanması işlemlerinin doğrulanması.

Stratolaunch başkanı ve operasyon şefi Dr. Zachary Krevor, “Bugünün başarılı uçuşu, taşıyıcı uçağın sistemlerindeki iyileştirmeleri ve genel uçuş performansını gösteriyor ve doğruluyor. İniş takımının tam olarak açılıp kapanması, taşıyıcı uçağı operasyonel duruma yaklaştırıyor. Bu, uçağı bu yıl içinde Talon-A roket sürücüsünü gövdeden ayırmak ve hipersonik uçuş testlerine hazırlamak için gerekli bir kilometre taşıdır.” dedi.

Şirket, 2022’de hipersonik uçuş testlerine başlamayı ve 2023’te devlet ve ticari müşterilere hizmet sunmayı bekliyor. (Haberola-Necdet Gürsoy)

 

CEVAP VER