Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Suriye savaşında edinilen tecrübe ile Rus askeri sanayii tarafından atılan adımların detaylarını açıklayarak, yüzlerce silah modeli ve askeri tekniğin geliştirildiğini söyledi.

Şoygu, birçok teknolojinin ne eski Sovyetler Birliği’nde, ne de ondan sonra  Rusya Federasyonu’nda gerçek savaş koşullarında hiç denenmediğini de belirtti.

Rusya, Eylül 2015 sonunda Suriye’deki savaşa fiilen katılmasından bu yana savaş yeteneklerini geliştirmek açısından büyük fayda elde etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce yaptığı bir konuşmada, Suriye’deki gerçek savaş koşullarında uzmanlık kazanmanın hiçbir eğitim ile aynı değerde olmayacağına dikkat çekmişti.

Şoygu’nun, Moskovskiy Komsomolets gazetesinde dün yayınlanan röportajı konu hakkında yeni detaylar ortaya çıkardı.

Şoygu, söz konusu röportajda, “Suriye’de yeni bir şekilde nasıl savaşacağımızı öğrenmemiz gerekiyordu. Bunu yaptık. Eğer avcı uçakları, savaş uçakları veya nakliye ve lojistik uçakları hakkında konuşursak bunların yaklaşık yüzde 90’ı Suriye’deki askeri operasyonlarda doğrudan yer aldı” diyerek, Suriye savaşı sayesinde Rusya’nın derin tecrübeye sahip pilotlara sahip olduğunu, bazılarının 150 ila 200 civarında uçuş yaptığını vurguladı.

Suriye’ye malzeme taşıma oranının bazen günde 2 bin tona ulaştığını dile getiren Şoygu, hava filosunun, tedarik merkezlerinin ve limanların nakliye deneyimi edinmesi açısından bunun çok önemli olduğunu söyledi.

Şoygu, “Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak, Devlet Başkanı bazı silahların özelliklerini geliştirmek veya yenilemek için doğrudan emirler verdi. Böylece kanatlı planörlü stratejik füzelerin yanı sıra uzun menzilli silahlar ve denizaltıların performansını geliştirmeye başladık” dedi.

Rus bakan, Sovyetler Birliği ve hatta Rusya tarihi boyunca bu filonun Suriye’de ilk kez gerçek savaş koşullarında kullanıldığını ekleyerek, “Örneğin hassas silahların kullanımı hakkında konuşuyorsak, Suriye savaşından önce Kalibr füzesi kullanılıyordu ancak fırlatırken hedefi kaybetme olasılığı anlamına gelecek şekilde vakit kaybediliyordu. Bugün, Kalibr füzesinin fırlatma süresi birkaç kez azaltıldı ve daha da azaltmak amacıyla çalışmalar devam ediyor” şeklinde konuştu.

Suriye deneyimleri dikkate alınarak yaklaşık 300 tip silahın modernize edildiğini aktaran Şoygu, geleceğe dönük geliştirilen ve testleri başarısızlıkla sonuçlanan 12 silah tipinin de üretimine son verildiği bilgisini verdi.

Sergey Şoygu, Rusya’daki tüm yüksek askeri eğitim kurumlarındaki öğretim üyelerinin yanı sıra, Rus ordusunda görev alan askerlerin, Suriye’de uzmanlık elde etmek için bölgeye gönderildiğini söyledi.

Şoygu, “Suriye’de sınırlı bir ‘ilkel’ militan grup ile savaştığımızı düşünenler çok yanılıyor. Binlerce unsurdan oluşan en büyük terör örgütleri ile savaştık. Bölgedeki istikrarsızlığı artırmak isteyen ülkelerden destek alan entegre bir sistemle savaştığımızı söyleyebilirim. Teröristlerin, önceki yıllarda Irak ve Suriye ordularından el koyduğu yüzlerce tank, birden fazla roket fırlatma sistemi, zırhlı araç ve yüz binlerce ton mühimmatı vardı. Ayrıca yüzlerce eğitimli intihar bombacısına sahipti. İletişim ve keşif ekipmanı dahil en gelişmiş teknolojilerle donanmışlardı. Yaralıların tahliyesi için çok iyi çalışan bir sistemleri ve kontrol ettikleri bölgede vergi toplama mekanizmaları vardı” dedi.

Rusya Savunma Bakanı, konuya ilişkin değerlendirmesini şu ifadelerle noktaladı;

“Yasadışı petrol satışından elde edilen gelir, terör faaliyetlerinin sağlanmasında çok önemli bir rol oynadı. Hatta Rusya’nın askeri operasyonlara katıldığı süreçte bile teröristler Uluslararası Koalisyon’un gözü önünde günde 100 bin varilden fazla petrol üretiyordu. Bu hammaddelerin satışı teröristlere günlük 5 milyon dolardan fazla bir gelir getirdi.” (Şarkul Avsat)

CEVAP VER