Azerbaycan halkının mağrur evladı, çağdaş Azerbaycan devletinin yaratıcısı, dünya siyasetinin en başarılı ustası sayılan – Haydar Aliyev, 10 Mayıs 1923 tarihinde Nahçıvan’da dünyaya geldi. Azerbaycan Üniversitesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Saint-Petersburg’da eğitim aldı ve 1944 yılında Nahçıvan KGB’ sinin (Devlet İstihbarat Komitesi) başına geçti, 1967-69 arasında Azerbaycan KGB Başkanı görevini General rütbesiyle yürüttü. 1969 yılında Sovyetlerin siyasi hayatına atanan Haydar Aliyev, Azerbaycan Komünist Partisi Birinci Sekreteri seçildi ve bu görevde 1982 yılına kadar Azerbaycan’ı yönetti. SSCB yöneticisi KGB’den meslektaşı Yuri Andropov ile arası çok iyi olan Aliyev 1982 yılından 1987’ye kadar SSCB Politbüro Üyesi ve Başbakan Birinci Yardımcısı görevlerinde bulundu. Aliyev, Sovyetler Birliği tarihinde Politbüro’ya yükselen ilk Müslüman unvanını kazandı.1988 yılında Mihail Gorbaçov’un “Perestroyka” politikasına ayak uyduramayan Haydar Aliyev tüm üst düzey görevlerinden istifa etti. Üç yıl siyasi sahneden uzak duran Aliyev 1991 tarihinde ikinci Aliyev dönemini başlattı. 15 Haziran 1993’te Azerbaycan Meclis Başkanı görevine gelen Aliyev, 3 Ekim 1993 seçimleriyle Azerbaycan Devlet Başkanı oldu. Aliyev 11 Ekim 1998’de ikinci dönem Devlet Başkanı seçilmiştir. Aliyev’in bütün yaptıklarının amacı ise Azerbaycan halkını tamamen, modern ve bütün anlam ve şekilleriyle, Atatürk’ün de ifade ettiği gibi, uygar bir sosyal toplum yapısına ulaştırmak olmuştur. Ele bu bakımdan Aliyev felsefesi ve ideası tarihi bir ehemmiyet taşıyor. Bütün devrimlerin asil ilkesi bu olmalıdır, diyorum.

AZERBAYCAN DEVLETİNİN KURUCUSU

Aliyev’çilik devriminin gerçek yapısını anlayabilmek için bu nokta daima akılda tutulmalıdır. Halkımız ve yetişen yeni kuşak Aliyev zamanınkinden daha kuvvetli bir şekilde Aliyev devrimi ve ilkeleri vicdanına kök salmalı, yerleşmeli ve ileriye götürmelidir. Demokratik düzeni ve altı ilkeleri gözleri, kalpleri gibi korumalılar. Çünkü Atatürk’ün uyguladığı bu altı ilkenin her biri, kendinden başka diğer beş ilkenin anlamı ve amacı ile iç içe düşünülüp devrimlerle birlikte uygulandığı takdirde gerçek yönünü muhafaza edebilir. Aliyev’in de uyguladığı bu ilkeleri, onun zamanınkinden daha kuvvetli bir şekilde bugün bir neslin, kuşağın damağına kök salmış, yeşerip büyümektedir. Haydar Aliyev’in, temelini sağlam pekiştirmiş devletçilik politikası hiçbir zaman  ütopyaya dayanmadığı için, zamanın gelişen şartları ve ihtiyaçları karşısında değerini kaybetmeyecektir. Aksine her geçen gün, ay, yıl daha mükemmel bir uygulama alanına sahip olarak genişleyip, gelişmeye devam yolunu tutmuştur. Onun devletçilik devrimi yüzeyde tutmadığı ve mayasını – ruhların, bilincin ve vicdanların derinliğine attığı için eski (“beyler”in türettikleri anarşi sistemi, temel mayası belli olmayan iktidar sistemi) düşünceyi temelinden değiştirmiş ve toprak altında kalan zararlı köklerin temizlenmesini ise yeni kuşak Aliyev’çilik okulunun aydınlarına bırakmıştır.

ALİYEV’CİLİĞİN DÜŞÜNCE VE FELSEFESİ

Bugün Aliyev’çilik düşünce ve felsefesinin layıklı devamcısı, siyaset semasında parlayan yıldız sayılan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Sayın, İlham Aliyev, demokrasinin bütün unsurları, hürriyetin her çeşidi ve cinsinin bulunduğu Azerbaycan’da ustaca ve rahatça ülkeyi idare ediyor. Çünkü Haydar Aliyev felsefesi, Aliyev ideası her tartışmanın üzerinde tutulmuş ve her kes onun gölgesinde sığınmakta fayda görmektedir. Buna göre diyoruz ki, Aliyev’in ikinci defa halk tarafından iktidara getirilmesi, demokratik, laik ve hukuk devletinin temelini sağlam şekilde zemine yerleştirmesi, tarihi bir devrim olarak nitelik taşımaktadır. Bu nedenle Aliyev’in devletçilik mefkûresi bütün devrimlerden ayrı bir özellik taşımaktadır ve kendisine has bir orijine sahiptir, diyorum. Haydar Aliyev böyle bir sistemi oturtmakla milletimiz, uluslararası genel mücadele yaşantı sebebi ve kuvvet sebebi olarak bilim ve bilim aracının ancak çağdaş uygarlıkta bulunabileceğini bir değişmez gerçek olarak ilke kabul etmiştir. Onun yapmış olduğu inkılâp, milletin egemenliği namına, halkın iyi yaşamak hakkını elde etmesi namına yapılmıştır.

AZERBAYCAN DEMOKRATİK VE HUKUK DEVLETİDİR

Zamanında devletçiliğin sağlam temelini merhum Haydar Aliyev yaratmış oldu. Bu gün onun siyasi felsefi kursu sağlam ellerdedir, diye bilirim. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi iş adamlarından 600 bin iş yeri açılmasını talep etmesi olmuştur ki, bu gün aşağı-yukarı 685 bin insanımız için iş yerleri açılmış bulunuyor. Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev cenapları Azerbaycan’da ekonomi yükselişin hızla tırmanışını temin etti, “Asrın Anlaşması” Projesinin, Bakü-Tiflis-Ceyhan neft boru kemerinin uğurla açılışını gerçekleştirmiş oldu. Şimdi bütün dünyanın dikkati Ceyhan’dan Ağ Denize akan petrolün dünya pazarlarındaki satışlarına yönlenmiş bulunuyor. Sıçak paralar gelmeye başladı bile. Çünkü petrolden elde olunan gelirler halkın refahına, eğitimine, sağlığına nasıl aktarıldığının şahidi oluyorlar. Başka bir örneği Haydar Aliyev Vakfının yürüttüğü çalışmalardır. Kısa zaman diliminde 700’e yakın okullarda tadilat yapılmış, yeniden inşa olunmuştu; 500’e yakın hastane, Sağlık Merkezleri, çeşitli Tıp ocakları inşa edilmiş, Parklar, abatlık çalışmaları yapılmıştır. Haydar Aliyev Vakfı halkımızın sevimli bir Kurumu haline geldiğinin hepimiz şahidiyiz. Yukarıdaki rakamlar basın için de açıklanmış bulunuyor. Azerbaycan’ın yakın gelecekte dünyanın en gelişmiş çağdaş ülkesi haline geleceğini hep birlikte göreceğiz. Haydar Aliyev’in uğurla gerçekleştirmiş olduğu devletçilik siyaseti bu gün İlham Aliyev tarafından ustaca yürütülüyor ve pekişmektedir. İlham Aliyev gerçekten dünya siyaset semasında tanınan deha siyaset ustası Haydar Aliyev’in müdrik siyasi geleneğinin en layıklı devamcısıdır. Konuşmamın evvelinde Azerbaycan halkı mutlu bir halktır, çünkü deha bir lideri vardır, dedim. Şimdi oraya bunu da eklemek isterim, evet biz mutlu bir milletiz, çünkü ikinci bir deha siyaset adamını yaratmış olduk. Onun sayesinde Azerbaycan, XXI. yüz yılın en gelişmiş demokratik ülkesi olarak tarih yazacaktır.

ALİYEV’İN SİYASİ KURSUNUN LAYIKLI DEVAMCISI

Bu gün Cumhurbaşkanımız, Sayın, İlham Aliyev’in sürdürdüğü politika ülkelerimizin, yani Azerbaycan ile Türkiye’nin bir birine daha da yakınlaşmasına, “Aynı Millet, İki Devlet”(H. Aliyev) zemininde farklı alanlarda ilişkilerin hızla gelişmesine destek oluyor. Sayın İlham Aliyev’in çok büyük başarıyla rehberlik ettiği Bakü-Tiflis-Ceyhan uluslararası petrol projesi ekonomik alanda ve dolayısıyla tüm alanlarda karşılıklı yardım ve dostluğumuzun parlak tecessümüdür. Buraya Bakü-Tiflis-Erzurum gaz kemeri ve Bakü-Tiflis-Kars demir yol projelerini de inşasına başladığını onurla söylemeliyiz.Her iki devletin Milli Meclisleri arasında kurulan Kardeşlik ve Dostluk Grubu ilişkileri devamlı gelişmekte ve her zaman uğurla devam edecektir.Dünyanın en genç ve başarılı siyaset adamı unvanını almış Sayın, İlham Aliyev, ekonomi yükselişi ve serbest Pazar siyaseti sayesinde Azerbaycan devletini dünyanın en gelişmiş ülkesi seviyesine götüreceğine güvencemiz sonsuzdur.Rahmetlik Haydar Aliyev de bölgedeki ülkelerle, özellikle kardeş Türkiye başta olmakla Türk devletleri ile de sıcak ilişkiler kuruyordur. Çünkü gerçekten Türk devletleri kardeş ülkelerdir, bizim kan kardeşlerimizdir, diyordu. Haydar Aliyev’in müdrik siyasetinin layıklı devamcısı İlham Aliyev’in de büyük siyaset adamı olduğunu dünya devletleri liderleri söylüyorlar… Devamı vardır.

CEVAP VER