Parlamentolararası Birlik (PAB) 137.Genel Kurulu, Rusya Federasyonu’nun St.Petersburg şehrinde başladı. Expo Merkezinde gerçekleşen görkemli açılış törenine PAB toplantıları için ülke parlamento heyeti ile birlikte KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman da katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yaptı. Ardından, PAB Başkanı Saber Cheduri, Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matvienko ve Devlet Rusya Duması Başkanı Vyacheslav Volodin katılımcılara hitap etti. BM Genel sekreteri Guterres’in de mesajının okunduğu açılış konuşmalarında, parlamentolar arası diyalog ve işbirliğinin önemine vurgu yapıldı. Etkinlik, yapılan konuşmaların ardından Rusya’ya özgü folklorik dans ve müzik gösterileri ile devam etti.

Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin, açılış konuşmasında parlamentoların önemine vurgu yaptı. Hiçbir parlamentoya, sebep ne olursa olsun yaptırım uygulanmasını kabul etmeyeceklerini belirterek, parlamentolar arası diyaloğun ve parlamenter diplomasinin önemine vurgu yaptı.  Putin,yasa yapıcılar arasındaki direkt iletişimin engellenmesinin, kısıtlamalar olmasının zarar verdiğini söyledi. Putin ayrıca PAB‘ın 128 yıllık tarihinde ilk defa bu kadar geniş bir katılım olduğuna vurgu yaparak, toplantıda 96 Meclis Başkanı ve 2400 katılımcı olduğunu belirtti.

PAB dönem başkanı Saber Cheduri ise yaptığı konuşmada her dakikada 20 kişinin yurdunu terk etmek zorunda kaldığını ve göçmen durumuna düştüğünü söyledi. Bugün terörün önüne geçilememesinin nedenlerinin iyi araştırılması ve mevcut eşitsizliğin önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Konuşamlarda yüz yüze iletişimin ve diyaloğun önemine vurgu yapılırken bu konuda en önemli rolün de yasa yapıcılara düştüğü belirtildi.

Kıbrıs Türk halkının seçilmişlerini izole etmek bir çelişki

PAB Genel Kurul toplantısı için Rusya’da bulunan KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber yaptığı değerlendirmede özellikle açılışta Rusya Devlet Başkanı Putin’in yaptığı konuşmaya değinerek,  uzun süredir dile getirdiği “Halkın demokratik seçimle parlamentoya gönderdiği parlamenterlere uluslararası alanda kısıtlama getirilmemeli” sözünü hatırlattı. Kıbrıs Türk Halkının kendi parlamentosu olduğunu ve bunun demokratik bir seçimle oluştuğuna vurgu yapan Siber, tanınmamış olmanın Uluslararası alanda halkın temsiliyetinin engelleneceği anlamına gelmediğini vurguladı

Bugün dünyada uyuşmazlıkların çözümünde diyaloğun önemine vurgu yapılırken ve PAB toplantısının açılış konuşmalarında da konuşmaların özünü bu teşkil ederken, Kıbrıs Türk halkının seçilmişlerini izole etmenin bir çelişki olduğunu söyledi.

Siber: “Dünyanın en uzun süren uyuşmazlıklarından olan Kıbrıs sorununda parlamentolar arası birlik bugüne kadar  sadece bir tarafın parlamenterlerini dinlemekle, savundukları diyalog ve iletişimin aksine bir tutum sergilemişlerdir “ dedi.

Tüm ümidinin bundan sonra bu konuda olumlu adım atılmasının ve Kıbrıslı Türklerin temsilcilerinin sesine uygulanan uluslararası kıstlamaların kaldırılması olduğunu belirten Siber, bu konuda girişim ve çalışmalarını ısrarla her platformda sürdüreceklerini söyledi.

Parlementolar arası bir çok birlik olduğunu belirten Siber, bu birliklerden Avrupa Karma Parlementolar Arası Birliğine (AKPA) ve İslam İşbiriği Parlementolar arası birliğine (İSİPAB) gözlemci üye olarak kabul edilirken dünyadaki en büyük ve en eski parlamentolar arası birlik olan PAB toplantılarına gözlemci olarak kabul edilmemesinin mantığının izah edilemez olduğunu vurguladı.

CEVAP VER