İran İslam Cumhuriyeti Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, ABD’nin Suriye’deki yasa dışı müdahalelerini önlemek için İran-Rusya arasında koordinasyonun gerekli olduğunu söyledi.

Şemhani, Rusya Milli Güvenlik Genel Sekreteri Nikolay Patroşov ile yaptığı telefon görüşmesinde, iki ülkenin Suriye’deki işbirliği ve Astana’da düzenlenecek Suriye konulu toplantı hakkında görüştü.

Şemhani görüşmede iki ülkenin terörizmle mücadelede sürekli istişaresinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Suriye’de ateşkesi korumak adına yenilmiş teröristlerin ateşkes şartlarının su istimal etmesinin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

ABD’nin bazı bahanelerine değinen Şemhani, bu bahaneler sonucu o ülkenin muhtemel yapacakları ile terörizmin güçlenebileceğini belirtti.

Şemhani, ‘’Suriye’de ABD’nin gayrı Kanuni müdahalelerini önlemek ve Suriye’nin milli egemenlik ve toprak bütünlüğünün zedelenmemesi için İran ve Rusya arasında koordinasyon gereklidir’’ dedi.

Patroşov da Astana 5 oturumunun bu hafta düzenleneceğine işaretle, ateşkesi denetleyecek güçlerin oluşumundaki araçların belirlenmesi için iki ülke arasındaki koordinasyonunun artmasını istedi.

İki ülkenin Suriye’de terörizmle mücadeledeki işbirliğinin getirilerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Patroşov, siyasi çözüm çabalarının mevcut sürecin dışında olan terörist guruplarla mücadelede bir etki yaratmayacağını söyledi.

CEVAP VER